03 Δεκεμβρίου 2012

Παράνομες προσλήψεις στην Πυροσβεστική: Την άμεση απόταξη 340 πυροσβεστών υπόσχεται το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Γράφει η Γιώτα Πανοπούλου

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΚΡΟΑΤΗ Την καθυστέρηση της απόταξης πυροσβεστών που έχουν προσληφθεί εδώ και 1 χρόνο παρά την ψευδή δήλωση στοιχείων τους καταγγέλλει επιλαχών πυροσβέστης και ακροατής του ΣΚΑΪ 100,3. Το χρονικό της υπόθεσης θα μπορέσει να εξηγήσει τι ακριβώς αναφέρει ο ακροατής.
ΧΡΟΝΙΚΟ: Τον Σεπτέμβριο του 2011 το Πυροσβεστικό Σώμα προκήρυξε θέσεις για 4000 άτομα για 5ετή θητεία. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, βγήκε η λίστα επιτυχόντων και ο πίνακας κατάταξης με μοριοδότηση. Στην μεταγενέστερη διαδικασία αναζήτησης και ελέγχου των δικαιολογητικών των επιτυχόντων, ανακαλύφθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, πως υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κάνει ψευδείς δηλώσεις.
Δηλαδή, παρόλο που στην προκήρυξη ρητά αναφέρει πως οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν απολυθεί από το στρατό με σωματική ικανότητα Ι1, κάποιοι προσλήφθηκαν αδίκως. Συμμετείχαν είτε με αλλαγμένο Ι από Ι2, Ι3 ή Ι4 σε Ι1 (νομίμως από Επιτροπή) μετά την απόλυσή τους από το στρατό και πριν ή και μετά την συμμετοχή τους στην Προκήρυξη.
Κάπως έτσι, η παρανομία ήρθε στο φως και το Αρχηγείο ξεκίνησε διαδικασία διερεύνησης. 
Το νομικό τμήμα της Πυροσβεστικής παρέπεμψε το ζήτημα στην Δικαιοσύνη και στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους για να αποφανθεί. Η αιτία για την παραπομπή αυτή ήταν το υπεράριθμο των παρανόμων και η αδυναμία χειρισμού αμέσως από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και το Νομικό του τμήμα. Τον Μάιο του 2011 το Νομικό Συμβούλιο εξέδωσε γνωμοδότηση υπ’ αριθμόν 206/2012 κατά την οποία κατά πλειοψηφία η ολομέλεια γνωμοδοτεί πως οι επιτυχόντες στην προκήρυξη που έχουν αλλάξει την σωματική τους ικανότητα δεν πρέπει να βρίσκονται στο σώμα και πως η συμμετοχή τους στην προκήρυξη είναι παράνομη και πρέπει να αποταχθούν.
Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στον νόμο 3938/2011 του Π.Δ. 19/2006 και την απόφαση του Πυροσβεστικού σώματος 34671 οικ. Φ.300.2/28-07-2011 στο υποκεφάλαιο I, II και στο κεφάλαιο Ε. Οι διατάξεις αυτές αναφέρουν πως οι διαγωνιζόμενοι για να συμμετέχουν στην προκήρυξη πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από το στρατό με σωματική ικανότητα Ι1 και όχι να έχουν γενικά σωματική ικανότητα Ι1. Κατά μειοψηφία, όμως υπήρχαν και απόψεις κατά τις οποίες θεωρήθηκε πως αφού η αλλαγή μετά απόφαση της ειδικής Επιτροπής είναι νόμιμη, οι πυροσβέστες καλώς υπηρετούν ακόμα και δεν πρέπει να μνημονευθεί το ζήτημα ξανά.
Η Γνωμοδότηση εστάλη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και τον Αύγουστο κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Μέχρι σήμερα, αναμένεται η υπογραφή του Υπουργού κ. Δένδια για να αποταχθούν οι παράνομοι και στην θέση τους να προσληφθούν οι επιλαχόντες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Το γραφείο τύπου του Υπουργείου μας παρέπεμψε να μιλήσουμε με το αμέσως αρμόδιο γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ :Συνομιλήσαμε με το Γρ. Τύπου της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα με τον εκπρόσωπο, κ. Τσόγκα. Μας ενημέρωσε πως έχουν ανακαλυφθεί από το Αρχηγείο 183 άτομα που προσελήφθησαν παράνομα και πρέπει να αποταχθούν. Για επιβεβαίωση, μας παρέπεμψε στο κ. Γιαννούτσο, Διευθυντή Προσωπικού της Πυροσβεστικής. Εκείνος με την σειρά του μας απέστειλε επίσημο έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει πως γύρω στα 180 άτομα άλλαξαν το Ι τους μετά την περάτωση της θητείας τους και πριν την συμμετοχή τους στην προκήρυξη. Για το πότε θα υπογραφεί η γνωμοδότηση μας δήλωσε πως δεν μπορεί να ξέρει. Μας τόνισε βέβαια πως η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική ούτε απόφαση. Είναι απλά μια νομική πρόταση που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ο Υπουργός. Για περισσότερες πληροφορίες μας παρέπεμψε να μιλήσουμε με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής. 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ: Προσπαθήσαμε να έχουμε ενημέρωση από τον κ. Αρτοποιό, υπασπιστή του Αρχηγού, ο οποίος μας συμβούλεψε να περιμένουμε λίγο καιρό καθώς ο Αρχηγός θα άλλαζε την Τετάρτη 28/11. 
Συνομιλήσαμε με τον κ. Λάμπρη, τον καινούργιο υπασπιστή που όπως δήλωσε, δεν γνώριζε το θέμα όντας νέος στη θέση. Μας ξεκαθάρισε πάντως πως δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια ενημέρωση καθώς το ζήτημα είναι υπηρεσιακό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Τελικά, βρεθήκαμε σε τέλμα και ξαναπροσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το Επιτελείο του Υπουργού για κάποια επίσημη απάντηση. 
Πήραμε τηλέφωνο την γραμματέα του Υπουργού καθώς και τον κ. Διακόπουλο, σύμβουλό του σε θέματα επικοινωνίας. Ο τελευταίος μας ενημέρωσε πως υπάρχουν 2 κατηγορίες παράνομων πυροσβεστών που προσελήφθησαν με την προκήρυξη αυτή
  • Πρώτον, όσοι άλλαξαν το Ι τους κατά την συμμετοχή τους, αριθμός που ανέρχεται στα 177. 
  • Δεύτερον, όσοι κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά γενικότερα (δεν σχετίζονται με την σωματική ικανότητα). Αυτοί ανέρχονται σε αριθμό των 163.
Η υπόθεση με την απάτη σχετικά με την σωματική ικανότητα, επιβεβαίωσε πως όντως η γνωμοδότηση βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού για υπογραφή. Η καθυστέρηση μας εξήγησε πως έχει αιτία στην διφορούμενη άποψη που εξέφρασε το Νομικό Συμβούλιο. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο ΣτΕ για οριστική απόφαση.
Η υπογραφή του Υπουργού, όπως μας διαβεβαίωσε, θα μπει αφού το ΣτΕ αποφανθεί σε συνεδρίαση του τον επόμενο μήνα. Προς το παρόν, το Υπουργείο εξετάζει όλα αυτά τα στοιχεία. 
Για την υπόθεση δε των πλαστών δικαιολογητικών γενικότερα, όπως μας τόνισε, η απόταξη θα γίνει άμεσα, καθώς σε αυτή την περίπτωση η παρανομία είναι ξεκάθαρη.


Σ.Δ: ΧΑΜΟΣ !!! 
Για τα "Ι" θα δούμε πόσα είναι τελικά και ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την προκήρυξη πολύ σύντομα ! 
Πάντως το έγγραφο αυτό είναι ένα πολύ καλό χαρτί στα χέρια των επιλαχόντων για όταν έρθει η ώρα.
Το νέο στοιχείο είναι τα 163 άτομα "όσοι κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά γενικότερα" . 
Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία ότι το αρχηγείο είχε στα χέρια του άλλα 163 πλαστά δικαιολογητικά. 
Αν αυτό ισχύει θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες , αλλά δεν πιστεύω ότι ισχύει !

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777