17 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνική Εφεύρεση η "ΡΩΞΑΝΗ" για τον εντοπισμό επιζώντων μετά από μια φυσική καταστροφή.

Την σπουδαία εφεύρεσή του, που αφορά ρομποτικό μηχάνημα ανεύρεσης επιζώντων τη γνωστή R.OX.AN.E θα παρουσιάσει σε ημερίδα που θα γίνει αύριο στην Αθήνα ο Ροδίτης κ. Γαβριήλ Καρπάθιος, μαζί με τον έτερο εφευρέτη κ. Γ. Μπογαρίδη. Μιλώντας ο ίδιος στη «Ρ» σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο και τον συνεργάτη του να παρουσιάσει τη σπουδαία αυτή δουλειά στο θεσμό της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει καθιερώσει επίσημα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΡΩΞΑΝΗ» 
Η «ΡΩΞΑΝΗ» είναι ένα ρομπότ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό επιζώντων έπειτα από μία φυσική καταστροφή. Αποτελείται από ένα ρομποτικό όχημα και από ένα κέντρο ελέγχου. Διαθέτει κάμερα νυχτερινής λήψης με δυνατότητα περιστροφής ώστε ο χρήστης να μπορεί να κατευθύνει το όχημα έχοντας οπτική επαφή με τον επιζώντα και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται. 
Μέσω ασύρματου πομποδέκτη, ο χειριστής μπορεί να επικοινωνεί με τον εγκλωβισμένο, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι το όχημα διαθέτει ανιχνευτή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για να μπορεί να ανιχνεύει την ανθρώπινη αναπνοή και να ενημερώνει το κέντρο ελέγχου. 
Μέσω ενός ανιχνευτή καπνού και ενός συστήματος πυρόσβεσης μπορεί να εντοπίσει και να σβήσει φωτιά μικρών διαστάσεων που θα εκδηλωθεί κοντά στον εγκλωβισμένο. 
Επίσης, διαθέτει αυτόματο σύστημα φώτων πλοήγησης και πομπό GSM που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματος του οχήματος μέσω δορυφόρου. Το όχημα κινείται σε ένα ζευγάρι ερπυστριών μεγάλου ανοίγματος, που επιτρέπουν την κίνηση σε χαλάσματα και μεγάλες πλάγιες κλίσεις χωρίς να ανατρέπεται. Ένα δεύτερο ζευγάρι πίσω ερπυστριών ενεργοποιείται μέσω ενός κλισιμέτρου υδραργύρου όταν το όχημα κινείται σε κλίσεις μεγαλύτερες των 45ο. 
Η «Ρωξάνη» είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας ενός λειτουργικού, άμεσα αξιοποιήσιμου σύστηματος Έρευνας & Διάσωσης. 

Διαβάστε περισσότερα στην ΡΟΔΙΑΚΗ

Σ.Δ: ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777