13 Μαΐου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Eναρξη Εβδομάδας Πυρασφάλειας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, είπε ότι καταρτίζονται σχέδια δράσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών που προκύπτουν συνεπεία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου τόσο επί θαλάσσης όσο και στην ξηρά.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι επένδυση γίνεται και στην ενδυνάμωση της ΕΜΑΚ και επιμόρφωση των στελεχών της ενώ στόχος είναι και η ενοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης του τόπου ώστε αυτά να καταστούν αποδοτικότερα στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδίου στο οποίο θα αποσαφηνίζονται πλήρως οι ευθύνες και αρμοδιότητες των δυνάμεων αυτών.
Καταλήγοντας, είπε ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση δεν θα μειώσει τα κονδύλια για σκοπούς πυρόσβεσης, κάλεσε, ωστόσο, όλους, ειδικά τους διαμένοντες στην ύπαιθρο να είναι προσεκτικοί γιατί ένας σπινθήρας και μόνο μπορεί να επιφέρει καταστροφή.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράνγκολας είπε ότι οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με το χαλάζι δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην Επαρχία Λευκωσίας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε περίπου 180 κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Πρόσθεσε ότι χθες ενώ η Λευκωσία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τις πλημμύρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να ανταποκριθεί και σε πυρκαγιά στη Λεμεσό με όλα τα μέσα της επίγεια και εναέρια σε δράση και μεγάλο αριθμό μελών της.
Ο κ. Τράνγκολας είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε δεκάδες κλήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στην ύπαιθρο σε παγκύπρια βάση.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη δεύτερη επέτειο από το θάνατο μελών της στην έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί και είπε ότι θα διοργανωθούν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
Ο Γενικός Διευθυντής CNP Λαϊκής Ασφαλιστικής Ανδρέας Στυλιανού είπε ότι κοινός στόχος τους με την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους από τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές συνέπειες μιας πυρκαγιάς.
Προσκεκλημένος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την Εβδομάδα Πυρόσβεσης, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου είπε ότι η περίοδος που Κύπρος και Ελλάδα διανύουν από δημοσιοοικονομικής πλευράς είναι πολύ δύσκολη αλλά έγιναν όλα τα δέοντα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τώρα που αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος η οποία συνοδεύεται και από έξαρση του φαινομένου των πυρκαγιών.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Πυρόσβεσης, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή, θα διανεμηθεί διαφωτιστικό – ενημερωτικό υλικό ενώ η λήξη της Εβδομάδας Πυρόσβεσης θα γίνει στις 19 του Μάη με τη διεξαγωγή των Πυροσβεστικών Αγώνων στο Μακάρειο Στάδιο.

ΠΗΓΗ: IKYPROS

Σ.Δ:  Στην Κύπρο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε "η Κυβέρνηση δεν θα μειώσει τα κονδύλια για σκοπούς πυρόσβεσης" !!!
Στην Ελλάδα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε "δεν έχουμε μία κάντε οικονομία" !!! 
Από εκεί και πέρα τα λόγια είναι περιττά, αυτό που ζουν οι πυροσβέστες και η πυρόσβεση στην Ελλάδα έχει ειπωθεί πολλές φορές και ειδικά τους τελευταίου μήνες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου γι αυτό που έρχεται. 
Δυστυχώς όμως μάτια και αυτιά από την Πολιτική Ηγεσία ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ !!!!!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777