06 Δεκεμβρίου 2013

Άσκηση ετοιμότητας στον σταθμό του μετρό «Ελληνικό» και ο τραυματισμός πυροσβέστη (Εκπαίδευση)

Άσκηση ετοιμότητας με σενάριο «Φωτιά σε συρμό στη σήραγγα» πραγματοποιήθηκε, σήμερα (5/12) τα ξημερώματα, στον νέο σταθμό του μετρό «Ελληνικό».
Η άσκηση που οργάνωσε η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της εταιρείας ΣΤΑΣΥ, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την ΕΛΑΣ, έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στο υπόγειο δίκτυο.

Το σενάριο προέβλεπε ότι κατά την κίνηση επιβατικού συρμού από τον σταθμό «Αργυρούπολη» προς τον σταθμό «Ελληνικό», εκδηλώνεται φωτιά μεταξύ δευτέρου και τρίτου οχήματος. Πυκνοί καπνοί αναδύονται, κατακλύζουν τους χώρους των επιβατών και δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Κάποιοι από τους επιβάτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον οδηγό του συρμού μέσω του «Σήματος Κινδύνου Επιβατών», ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρούν ν' ανοίξουν τις θύρες. Ο συρμός επιβραδύνει και τελικά ακινητοποιείται στην αποβάθρα του σταθμού «Ελληνικό» με τα δύο τελευταία οχήματα να παραμένουν εντός της σήραγγας.
Το προσωπικό της Πυροσβεστικής καταφθάνει στον σταθμό και διαπιστώνει πυκνό καπνό και φλόγες στον συρμό. Οι πυροσβέστες ξεκινούν την κατάσβεση, τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και τη διάσωση, ενώ καταφθάνουν τα ασθενοφόρα και προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο υφυπουργός Υποδομών Μιχ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νικ. Παπαθανάσης, ο γενικός διευθυντής λειτουργίας Νικ. Αλεξαντωνάκης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δημ. Παπαγιαννίδης και ο διοικητής της ΠΔΠΥ Αττικής, υποστράτηγος Π.Σ. Αθ. Ρούμπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σ.Δ: Στην άσκηση δυστυχώς είχαμε και ένα πραγματικό περιστατικό, αυτό του τραυματισμού πυροσβέστη ο όποιος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να που παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΕΔΩ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777