07 Απριλίου 2014

Εφιαλτικές ώρες έζησαν 11 ορειβάτες στο όρος Παγγαίο.

φωτο αρχείου
Ο άνεμος, η δυνατή βροχή και η ομίχλη περιόριζε την ορατότητα στα πέντε μέτρα με αποτέλεσμα να αποπροσανατολιστούν πλήρως.
Εφιαλτικές ώρες έζησαν έντεκα ορειβάτες που χάθηκαν στα απόκρημνα μονοπάτια του Παγγαίου και σώθηκαν μετά από την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής.

Όπως περιέγραψε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών Σωτήρης Δημητράκης «Ήταν οχτώ άνδρες και τρεις γυναίκες. Ξεκίνησαν από την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσας να περπατήσουν το μονοπάτι Ε4, για κάποιους λόγους όμως αποπροσανατολίστηκαν και σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, χάθηκαν. Ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία και αμέσως στήθηκε επιχείρηση διάσωσης. Για το σημείο ξεκίνησαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής από Σέρρες και Ροδολίβος, με επτά άνδρες, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια της 2ης ΕΜΑ
Κ που συνέδραμε με δύο οχήματα και έξι άνδρες
Η ορατότητα όμως ήταν μηδαμινή, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο υψόμετρο που βρισκόταν οι αγνοούμενοι ήταν ακραίες με δυνατό αέρα, ομίχλη και βροχή που δεν σε επέτρεπε να δεις ούτε στα πέντε μέτρα. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σταμάτησαν και ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας. Βοήθεια από αέρος ήρθε και από την αερολέσχη Σερρών. Ευτυχώς γύρω στις 9.00 το πρωί οι ορειβάτες εντοπίστηκαν σώοι και αβλαβείς, αποπροσανατολισμένοι τελείως από το μονοπάτι που θέλησαν να ακολουθήσουν, σε υψόμετρο 1426 μέτρων».

Οι έντεκα ορειβάτες, που κατάγονται από την Αριδαία και τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, φανερά τρομαγμένοι και ταλαιπωρημένοι από την εφιαλτική νύχτα που πέρασαν, διακομίσθηκαν, για προληπτικούς λόγους, στο Κέντρο Υγείας Ροδολίβος και το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκαν στα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777