01 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση Τομεάρχου Προ.Πο. των ΑΝ. ΕΛ με τον Αρχηγό του Π.Σ.

Το κρίσιμο έργο που έχει αναλάβει το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της πολιτικής προστασίας και της πολιτικής άμυνας της χώρας τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου, σήμερα Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015, στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος συζήτησαν σε καλό κλίμα και έθεσαν σε προτεραιότητα ζητήματα που αφορούν στην ομογενοποίηση του Πυροσβεστικού Προσωπικού. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άμεση προώθηση της απορρόφησης των επιλαχόντων πυροσβεστών, γεγονός που θα ενισχύσει τη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται στην διαμόρφωση ενός ενιαίου και άμεσου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σημειώθηκαν τα υπηρεσιακά και τα διαχειριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της άμεσης προώθησης των διατάξεων που αφορούν στην Υγεία και Ασφάλεια του Πυροσβεστικού Σώματος για την άμεση προστασία του πυροσβέστη.
Ειδικότερα σημειώθηκαν τα προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία των Διαγωνισμών Προμηθειών, με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών των πυροσβεστών. «Χρειαζόμαστε άμεσα μία αποτελεσματικότερη διαδικασία Διαγωνισμών Προμηθειών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι πρωτίστως ζήτημα προστασίας της ίδιας τους της ζωής» σημείωσε η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλα Ξουλίδου.
Μεταξύ άλλων τέθηκαν ζητήματα αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης των πυροσβεστών, με την αναδιαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού υπηρεσίας και η εναρμόνιση του με διατάξεις που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπως για π.χ. οι γονικές άδειες. Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλα Ξουλίδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επέκταση της μάχιμης πενταετίας για όλο το πυροσβεστικό προσωπικό καθώς και στην επέκτασή της και στις υπόλοιπες μάχιμες υπηρεσίες όπως η ΕΜΑΚ.
Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου επιχειρηματολόγησε υπέρ της ευρύτερης εφαρμογής του μοντέλου σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα υπόλοιπα αεροδρόμια, λιμάνια και εθνικές οδούς όπου μετέχουν ιδιώτες.

Σ.Δ: Μόλις διάβασα το Δελτίο Τύπου της Τομεάρχου επικοινώνησα με το γραφείο της ώστε να διευκρινιστεί το σημείο που αναφέρετε "στην άμεση προώθηση της απορρόφησης των επιλαχόντων πυροσβεστών". 
Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι η αναφορά αυτή αφορά την κάλυψη των 230 κενών θέσεων των Π.Π.Υ. ενώ ο Αρχηγός ενημέρωσε την Τομεάρχη ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει και στην έναρξη της αντιπυρικής το θέμα αυτό θα έχει λήξη θετικά.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777