24 Μαρτίου 2016

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού με… Πυρόσβεση στο Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ

Με ένα προφορικό… μάνιουαλ για την πυρόσβεση στο σπίτι και το αυτοκίνητο έφυγαν τα παιδιά του 45ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης από το Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ σήμερα (22Μαρτίου), Παγκόσμια Ημέρα Νερού για το 2016.
Ένας πυρονόμος και δυο πυροσβέστες του 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένα Θεσσαλονίκης έδειξαν στους μαθητές πώς ο «ρυθμιζόμενος αυλός» μπορεί να δώσει «ομίχλη» ή «συμπαγή βολή» ανάλογα με τη φωτιά που έχουμε μπροστά μας, πώς βγαίνουμε από το σπίτι σε περίπτωση πυρκαγιάς, με τι πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι για πρόληψη.

Τα ίδια τα παιδιά, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των πυροσβεστών, έσβησαν φωτιά με κουβάδες, μπουκάλια και μια χειροκίνητη πυροσβεστική αντλία του 1900, χρησιμοποιώντας νερό από το σιντριβάνι του μουσείου, για να δουν εντέλει τη διαφορά στην πυρόσβεση που επέφερε η χρήση της σύγχρονης πυροσβεστικής αντλίας με τη ρυθμιζόμενη πίεση. 
Δυο… κανόνες πήραν στη σάκα τους φεύγοντας οι μαθητές, καθ’ υπόδειξη των πυροσβεστών του 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού: «Το νεράκι είναι πολύτιμο και για τα επαγγέλματα» και «Δε σβήνουμε ποτέ μόνοι μας τη φωτιά, καλούμε την Πυροσβεστική»!
Προηγήθηκε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, η οποία περιλάμβανε και την εικαστική αναπαράσταση της χρησιμότητας του νερού στα οικοσυστήματα, μια δουλειά των μαθητών της α’ λυκείου του 20ού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει θέμα τη χρήση του στα επαγγέλματα και την ανάδειξή του ως παράγοντα βελτίωσης του εργασιακού βίου αλλά και της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα.
ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777