12 Απριλίου 2016

Άρχισε η προετοιμασία σε Πυροσβεστική και Δασαρχείο εν αναμονή μιας δύσκολης αντιπυρικής περιόδου...

...εξαιτίας του ήπιου Χειμώνα, αλλά και με μηδέν χρηματοδοτήσεις.
Οι προβλέψεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, μιλούν για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο φέτος το καλοκαίρι, μιας και ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος, χωρίς βροχές και χιόνια που θα βοηθούσαν την καλύτερη προστασία των δασών μας.
Τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, όσο και το Δασαρχείο Καλαμάτας, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία οργάνωσής τους, ενόψει της θερινής περιόδου.
Ο μεγαλύτερος εχθρός τους, όλα τα τελευταία χρόνια, οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι από μηδενικές έως ελάχιστες και κυρίως καθυστερημένες. Ωστόσο, με προσωπική θυσία η κάθε υπηρεσία προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται.

Πυροσβεστική
Όπως σημείωσαν μιλώντας στο «Θ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Παναγιώτης Μούτογλης και ο υποδιοικητής Δημήτρης Γεωργανάς, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις με φορείς και Δήμους, που εμπλέκονται στο θέμα της δασοπυρόσβεσης. Στόχος είναι να εντοπισθούν οι αδυναμίες και μέσα από τη συνεργασία να υπάρξει καλύτερη οργάνωση.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συντήρηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού και των οχημάτων. Από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, είναι η αντικατάσταση των ελαστικών στα οχήματα, τα οποία φθείρονται πολύ συχνά λόγω των δύσβατων περιοχών που προσεγγίζουν.
Ευτυχώς, στα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, η αντικατάστασή τους έγινε πέρυσι με χορηγίες και άρα φέτος δεν απαιτείται τέτοια εργασία.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχουν συγκροτηθεί επιτροπές οι οποίες έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους στις χωματερές των Δήμων. Η ενέργεια αυτή γίνεται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο η εμπειρία μάς αποδεικνύει ότι η κατάσταση παραμένει ίδια. Ακόμα και η έκθεση που συντάσσεται είναι η ίδια, με τα ίδια προβλήματα να επισημαίνονται κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς με τους Δήμους, στην πλειοψηφία τους, να τα αγνοούν.
Από την Πυροσβεστική έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε κρουνούς και δεξαμενές. Με τους κρουνούς εντός της πόλης δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ κάποιες δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί σε δασικές περιοχές και δεν λειτουργούσαν, στη τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, η αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας είχε αναλάβει την επισκευή τους.
Επιπροσθέτως, φέτος τοποθετήθηκαν άλλες 10 καινούργιες ανοικτές δεξαμενές σε διάφορα σημεία του νομού, όπως δάσος Βασιλικής, Μαθία, Μελιγαλά, Κυπαρισσία, Πύλο, Γαργαλιάνους.
Τέλος, έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης. 

Διαβάστε περισσότερα στο ΘΑΡΡΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777