18 Ιουνίου 2016

Ο Πρωθυπουργός στην 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και διαπίστωσε ότι βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα» εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.
Στον χαιρετισμό του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Βρίσκομαι μαζί σας σήμερα διότι θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Πολιτείας, εκ μέρους της κοινωνίας, εκ μέρους του ελληνικού Λαού την αμέριστη στήριξη στο έργο σας.
Ξεκινάει αυτή την περίοδο ουσιαστικά η θερινή περίοδος πυρόσβεσης και όλοι γνωρίζουμε ότι το φυσικό κλίμα στη χώρα μας ευνοεί πυρκαγιές. Βεβαίως, πολλές φορές υπάρχουν οι πυρκαγιές από αμέλεια, υπάρχουν και οι πυρκαγιές πολλές φορές από εμπρησμούς. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτά δεν υπήρχαν, είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και των ενισχυμένων ανέμων – ιδιαίτερα από τα μέσα Ιουλίου και μετά είναι χαρακτηριστικό και ιδιομορφία της Ελλάδας να έχουμε υψηλούς ανέμους.
Συνεπώς, είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τα σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την ψυχή των ανθρώπων που βρίσκονται στην θέση να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να υπερασπισθούν το δημόσιο συμφέρον. Και αυτοί είστε εσείς. Και θέλω ειλικρινά από καρδιάς να εκφράσω και την εμπιστοσύνη και τη στήριξη, τον θαυμασμό θα έλεγα, γιατί αυτό που κάνετε δεν είναι λίγο.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται με κίνδυνο τη ζωή σας, με μεγάλη επιτυχία όμως, την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και μεγάλων πυρκαγιών. Εύχομαι φέτος τα πράγματα να μην είναι όπως τα παλαιότερα χρόνια, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες πυρκαγιές. Σε μεγάλο βαθμό όμως η ετοιμότητα σας, η δυνατότητα να είστε διαρκώς σε επιφυλακή και να σβήνετε τις φωτιές, πριν αυτές επεκταθούν, είναι, νομίζω, το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που προστατεύει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, τις περιουσίες των συμπολιτών μας, σε ένα ακήρυχτο πόλεμο κάθε καλοκαίρι με τα στοιχεία της φύσης.
Βεβαίως, θέλω να πω ότι έχω ξαναβρεθεί εδώ, παλαιότερα σας είχα ξαναεπισκεφθεί. Έχω την αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο και σαν ένδειξη ηθικής συμπαράστασης η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας πλάι σας, όχι όταν υπάρχει ένα γεγονός, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει μία περίοδος όπου η ενθάρρυνση νομίζω ότι είναι και ηθικά και ουσιαστικά μία πολύ σημαντική πράξη.
Θέλω, επίσης, να πω ότι γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά μέσα, η κρίση έχει χτυπήσει φυσικά όλους τους τομείς και από την πλευρά μου πρέπει να σας διατυπώσω την πρόθεση να μπορέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα αυτές τις ελλείψεις να τις καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ρώτησα πριν για τη δύναμη σε αεροσκάφη – τα 30 αεροσκάφη, βεβαίως, είναι ένας σημαντικός αριθμός. Πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια από αυτά τα αεροσκάφη είναι παλιά· χρειάζεται εκσυγχρονισμός του στόλου.
Δεν μπορώ πάρα να θυμηθώ πέρυσι ένα συμβάν ατυχές και την ηρωική στάση συναδέλφων σας που καταφέρανε να κάνουν μία αναγκαστική προσγείωση, αν θυμάμαι καλά, πάνω στο βουνό στο πλάι της πυρκαγιάς. Και με αυτή την έννοια θέλω να πω ότι στα πρόσωπά σας βλέπω τους αφανείς, τους ανώνυμους ήρωες που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον.
Δεν έχω περισσότερα λόγια· νομίζω ότι το σημαντικότερο που έχω να πω απέναντι σας είναι ότι, ειλικρινά, θεωρώ ότι αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εκ μέρους του ελληνικού Λαού, της ελληνικής Πολιτείας, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου».

ΠΗΓΗ: Μag24.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777