12 Ιουλίου 2016

Απάντηση Υπουργού κ. Τόσκα σε Επίκαιρη Ερώτηση από τον Βουλευτή κ. Κατσαφάδο για έλεγχο δικαιολογητικών των Π.Π.Υ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΘ΄
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

".....ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ.
Σειρά έχει η δέκατη επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου με αριθμό 1049/27-6-2016 του Βουλευτή Α’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Κατσαϕάδου προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τον ανολοκλήρωτο έλεγχο για πλαστά πτυχία σε προσλήψεις του Πυροσβεστικού Σώματος.
Κύριε Κατσαϕάδο, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στις 30 Μαρτίου είχα κάνει μια ερώτηση σχετικά με το ίδιο θέμα. Η απάντηση που μου έδωσε το Υπουργείο ήταν μια πάρα πολύ λιτή απάντηση και έλεγε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Δεν μας έδωσε καμία άλλη διευκρινιστική. Δεν μας διευκρίνισε απολύτως τίποτα άλλο, ούτε πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο ούτε πόσα πλαστά πτυχία έχουν βρεθεί.
Όπως γνωρίζετε, η ιστορία του ελέγχου των πλαστών πτυχίων ξεκίνησε όταν το 2011 στον διαγωνισμό με αριθμό 3938 του Πυροσβεστικού Σώματος εντοπίστηκαν πάρα πολλά πλαστά δικαιολογητικά, πλαστά πτυχία ακόμα και διπλώματα «μαϊμού». Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι υπήρχαν υπεύθυνες δηλώσεις πάρα πολλών συμμετεχόντων οι οποίοι έγιναν επιτυχόντες αυτού του διαγωνισμού που έλεγαν ότι είχαν τελειώσει τη στρατιωτική τους θητεία με την ικανότητα του Ι1 ενώ είχαν τελειώσει με Ι2, Ι3, Ι4, Ι5.
Όταν πάρα πολλοί απ’ αυτούς οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσέϕυγαν στα γραϕεία του ΑΣΕΠ ρωτώντας για ποιο λόγο έχουν γίνει όλα αυτά, δεν πήραν κάποια απάντηση και βρέθηκαν να είναι μπλεγμένοι σε μια ιστορία, η οποία δυστυχώς κρατάει μέχρι και σήμερα.

Θα ήθελα να σας αναϕέρω ότι την παρατυπία αυτή την επεσήμανε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που έχει βγάλει μια σχετική γνωμοδότηση με αριθμό 206/2012. Το 2014 ο νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με έναν νόμο, τον ν.4305/2014 είχε ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου όλων των πτυχίων των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό το οποίο υπάρχει ως πληροϕορία είναι ότι στους τέσσερις χιλιάδες πυροσβέστες, που γι’ αυτούς συζητάμε, ο αριθμός αυτών οι οποίοι έχουν εισαχθεί με πλαστά πτυχία, παράτυπα δικαιολογητικά ή πλαστά δικαιολογητικά ανέρχεται κοντά στα εξακόσια άτομα. Αυτοί οι οποίοι δεν είναι επιτυχόντες, αυτοί οι οποίοι απορρίϕθηκαν από τον διαγωνισμό έχουν προσϕύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Ξέρετε, λοιπόν, ότι είναι μια διαδικασία η οποία δεν τιμά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν τιμά το ελληνικό κράτος, δεν τιμά το Υπουργείο, όταν άνθρωποι οι οποίοι παρανόμως κατέχουν μια θέση να μην απομακρύνονται απ’ αυτήν κι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά την αξίζουν και τη δικαιολογούν τα δικαιολογητικά τα οποία ϕέρουν να κάνουν έναν αγώνα τόσων πολλών ετών για να μπορέσουν να δικαιωθούν.

Θα ήθελα να προσθέσω, επίσης, σε αυτό ότι με την προσϕυγή τους στα διοικητικά δικαστήρια αναγνωρίζεται και καταλαβαίνετε ότι όταν αυτοί θα δικαιωθούν θα πάρουν και αναδρομικά όλα αυτά τα χρήματα σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο σας ερωτώ είναι: Πότε, επιτέλους, θα τελειώσει αυτός ο διαγωνισμός, αυτός ο έλεγχος των πλαστών δικαιολογητικών; Διότι, όπως καταλαβαίνετε, μετά από πέντε χρόνια είναι πραγματικά άδικο και δείχνει μια εικόνα ενός κράτους που πραγματικά δεν μπορεί να ελέγξει τους μηχανισμούς τους οποίους αυτό διοικεί.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κατσαϕάδο, ακριβώς εκεί νομίζω ότι έγκειται η ουσία του θέματος, στο ότι κάποιοι βιάζονται να διώξουν κάποιους άλλους για να μπουν αυτοί και να πάρουν τη θέση τους.

Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Όπως θα πω και στην επόμενη ερώτηση, το 2011 έγιναν τρεις διαγωνισμοί, προσελήϕθησαν γύρω στους τέσσερις χιλιάδες πυροσβέστες. Από αυτούς, στον έλεγχο των δικαιολογητικών που ακολούθησε βρέθηκαν γύρω στα διακόσια πενήντα πλαστά δικαιολογητικά. Αυτοί οι πυροσβέστες αποπέμϕθηκαν από το Σώμα. Στη συνέχεια έγινε ένας άλλος έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης, βρέθηκαν γύρω στα πενήντα άτομα, και αυτοί είχαν την ίδια τύχη. Και αυτός είναι ο τρίτος έλεγχος μετά από την Κοινή Υπουργική Απόϕαση του 2014, που αϕορά όλα τα άτομα αυτά, τους τέσσερις χιλιάδες περίπου ανθρώπους, των οποίων τα δικαιολογητικά πρέπει να ελεγχθούν. Και όταν λέμε τα δικαιολογητικά, εννοούμε τα όποια πτυχία έχουν, οι άδειες οδηγήσεως μοτοσυκλέτας, αυτοκινήτου, ό,τι άλλα παραστατικά έχουν υποβάλλει. Είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ο έλεγχος συγκεκριμένα τελειώνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Είναι ένας πολύ δύσκολος έλεγχος και επειδή είναι ο τρίτος, η πληροϕόρησή μου είναι ότι δεν είναι σημαντικός ο αριθμός των πλαστών δικαιολογητικών, οι κάτοχοι των οποίων, ϕυσικά, θα έχουν την ίδια τύχη που είχαν και οι υπόλοιποι, θα αποπεμϕθούν δηλαδή από το Σώμα.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαδικασίες, πλέον, για τις προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Από ϕέτος προσλαμβάνονται με πανελλήνιες εξετάσεις και αξιωματικοί και πυροσβέστες. Η διαδικασία πρόσληψης πυροσβεστών ήταν μέχρι τώρα από αστεία έως χαοτική. Μπαίνει μια τάξη, νομίζω, με συναίνεση όλων των παρατάξεων σε αυτόν τον χώρο. Και πρέπει να μπει μια τάξη στις προσλήψεις των πυροσβεστών και να μην μπαίνουν οι άνθρωποι αυτοί από το «παράθυρο», αναζητώντας ελπίδες στους διάϕορους προστάτες.
Επομένως, η απάντησή μου είναι αυτή. Σας είχα απαντήσει και γραπτώς στην ερώτησή σας. Συμπληρώνω τώρα τον ακριβή χρόνο, αν θέλετε, επειδή λέγαμε «σε σύντομο χρόνο» και θα δείτε τα αποτελέσματα πολύ σύντομα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Κατσαϕάδο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν γίνεται μια μάχη μεταξύ αυτών που δουλεύουν και αυτών οι οποίοι θέλουν να πάρουν τις θέσεις τους. Εδώ είναι μια μάχη δικαίου. Και καλό είναι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα να αναγνωρίζουμε ποιος έχει το δίκιο και ποιος έχει το άδικο.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσληϕθεί στο ελληνικό Δημόσιο ϕέρνοντας κάποια δικαιολογητικά τα οποία δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορεί λοιπόν να χαϊδεύουμε αυτιά. Όποιος έχει κάνει λάθος, όποιος έχει παρανομήσει, αυτός θα πρέπει να πάρει και το βάρος των συνεπειών αυτής της παρανομίας, την οποία έχει διαπράξει.
Από εκεί και πέρα, χαίρομαι για την απάντηση την οποία μου δίνετε. Όχι για το ότι κράτησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ο έλεγχος όλων αυτών των δικαιολογητικών, που σας τα ανέϕερα κι εγώ, αλλά γιατί τουλάχιστον θα μπει ένα τέλος στην αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δεν ξέρουν αν ποτέ θα προσληϕθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και αυτών οι οποίοι παρανόμησαν ή ϕοβούνται ότι μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος με τα δικαιολογητικά τους και να ϕοβούνται ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Χαίρομαι, λοιπόν, που η απάντηση την οποία μου δίνετε είναι ότι τον Σεπτέμβρη θα έχει τελειώσει όλος αυτός ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή, αν θέλουμε να εξελιχθούμε ως κράτος, όλες αυτές τις διαδικασίες να μπορέσουμε να τις κάνουμε πιο γρήγορες, γιατί δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε και να το συζητάμε τόσο καιρό......"

Σ.Δ: Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την φράση του Υπουργού "... κάποιοι βιάζονται να διώξουν κάποιους άλλους για να μπουν αυτοί και να πάρουν τη θέση τους." την οποία και θα χαρακτήριζα τουλάχιστον άστοχη και καθ όλα ενάντια στο Σύνταγμα της Πατρίδας μας το οποίο μιλά για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΙΣΟΝΟΜΙΑ.
Αν για τον Υπουργό όσοι πολίτες προσπαθούν να εφαρμόζονται οι νόμοι και η τήρηση των όρων μιας προκήρυξης είναι για "να διώξουν κάποιους άλλους για να μπουν αυτοί και να πάρουν τη θέση τους" τότε αυτό το Κράτος δεν έχει καμία ελπίδα να γίνει ποτέ κράτος Δικαίου.
Σημαντικό είναι πάντως ότι αλιεύουμε έναν σημαντικό αριθμό ΠΛΑΣΤΩΝ δικαιολογητικών, πάνω από 300 σε τρεις (;) ελέγχους, και αυτό βέβαια οφείλετε στην επιμονή των επιλαχόντων και την πίεση που ασκούν μέσω δικαστηρίων και κοινοβουλευτικών ελέγχων τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τωρινή κυβέρνηση.  

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777