04 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, της ΠΑΣΩΠΠΥ με το οποίο εκφράζει την έντονη δυσφορία και ανησυχία της για τους συναδέλφους των Π.Υ Α/Λ.

Θεσσαλονίκη 4/4/2017
Αρ. Πρωτ.: 058/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπορεί η κυβέρνηση να διαφημίζει εντός κι εκτός των τειχών την επίτευξη μιας μεγάλης αποκρατικοποίησης, και να κάνει λόγο για μια προσοδοφόρα σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της Γερμανικής Fraport, αλλά στο παρασκήνιο της όλης υποθέσεως οι πυροσβέστες θυματοποιούνται.
Τα πολυδιαφημισμένα αναπτυξιακά έργα υποδομής, παραμένουν εν πολλοίς κολλημένα σε πρώιμο στάδιο, και οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Παρά ταύτα, υπάρχουν όπως φαίνεται ακριβοθώρητες υπογεγραμμένες συμφωνίες, που περιλαμβάνουν ρήτρες και χρονικές προθεσμίες. Έπρεπε συνεπώς την 1η του μηνός Απριλίου 2017, οι πυροσβέστες, να βρίσκονται στις νέες θέσεις τους με οποιοδήποτε κόστος, και να αναλάβουν υπηρεσία στους έστω και ημιτελείς πυροσβεστικούς σταθμούς των αερολιμένων.
Πιο συγκεκριμένα, κλήθηκαν την τελευταία στιγμή εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι, να εκπονήσουν ένα πολύπλοκο, δαπανηρό, κι εξαιρετικά σοβαρό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Εν συνεχεία οι μετατιθέμενοι - εκπαιδευμένοι πλέον, υποχρεώθηκαν κατά παράβασιν του κανονισμού μεταθέσεων του Π.Σ., να βρίσκονται στις νέες τους θέσεις μια μόλις ημέρα μετά. Ένας Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης λ.χ. από την Φλώρινα, υποχρεώθηκε να κινηθεί με την ταχύτητα του φωτός, προκειμένου εν μία νυκτί με το πέρας της εκπαίδευσής του, να βρεθεί από τον αερολιμένα Αθηνών όπου εκπαιδευόταν, στην πόλη του για να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα, και το πρωί της επομένης να βρίσκεται στον αερολιμένα π.χ. της Σαντορίνης. Εξαίρεση αποτελούν όσοι μετατέθηκαν στον Πυροσβεστικό Σταθμό αερολιμένος Μυκόνου, οι οποίοι αντί των προβλεπόμενων ημερών ανάπαυσης, χρεώθηκαν 10 ημέρες από την ετήσια κανονική άδειά τους.
Η πρώτη όμως προσγείωση των υπολοίπων στις νέες τους υπηρεσίες, έμελλε να είναι εξαιρετικά ανώμαλη.
Σε πολλές περιπτώσεις, όπως έχει προαναφερθεί, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ανολοκλήρωτες και η περάτωση των εργασιών απαιτεί ακόμη χρόνο. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω υπάλληλοι είναι κατ’ ουσίαν εργασιακά άστεγοι, και η πρώτη ημέρα στο νησί τους βρίσκει μετέωρους (απούσης της διοικήσεως λόγω Σαββάτου), με τις πύλες των αεροδρομίων κλειστές, να ψάχνουν ξενοδοχείο να διαμείνουν. Οι πιο αδύναμοι οικονομικά πέρασαν την νύχτα στο αναπαυτικό κάθισμα του αυτοκινήτου τους.
Σημειωτέον ότι, υπάλληλοι (Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης) των οποίων ο νόμος πρόσληψης καταστρατηγήθηκε, και μετατέθηκαν στα κοσμικά νησιά παρά τη θέλησή τους με μισθό 744 ευρώ μηνιαίως, έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνον με την ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση, αλλά και με την πολυδάπανη καθημερινότητα, και το εκεί real estate. Τα δυσεύρετα και πανάκριβα οικήματα προς ενοικίαση, και η αδυναμία των τοπικών φορέων να συνδράμουν, επιδεινώνουν την κατάσταση. Επισημαίνουμε ότι τα διαθέσιμα χρήματα των εν λόγω υπαλλήλων που δαπανώνται για διαμονή σε ξενοδοχεία, θα τελειώσουν σύντομα. Επόμενη λύση μέχρι την πιθανή εύρεση κατοικίας φαίνεται πως είναι η διαμονή έξω από τα αεροδρόμια, σε σκηνές και οχήματα.
Οι προηγηθείσες προφορικές υποσχέσεις που αφειδώς ξεστομίζονταν, περί ουσιαστικής μέριμνας σχετικά με την προσωρινή διαμονή των συναδέλφων, έπεσαν στο κενό. Οι υπάλληλοι βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την παραίτηση, και αναζητούν ευθύνες για την ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική βλάβη την οποία υφίστανται.

Εκ του Δ.Σ.
ΠΑ.ΣΩ.ΠΠΥ.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777