17 Αυγούστου 2008

Στου Κουφού την Πόρτα….. Πάρε την Πόρτα και Φύγε !!!

Ο σοφός Ελληνικός λαός έχει φτιάξει παροιμίες για κάθε περίσταση. Έτσι η παραπάνω παροιμία, αν και λίγο παραλλαγμένη, ταιριάζει απόλυτα στο Π.Σ αλλά κυρίως στο Κράτος μας.
Για τις περσινές καταστροφές που υπέστη η Πατρίδα μας από τις, κυριολεκτικά, φονικές πυρκαγιές διάφοροι «ειδήμονες» που είτε ανήκαν στο Π.Σ. είτε σε κάποιον άλλον φορέα, έβγαζαν καθημερινά πορίσματα για το ποιος ευθύνεται.
Κάποιοι είπαν ότι έφταιγαν οι «ελλείψεις στο Σώμα». Κάποιοι άλλοι, η παλαιότητα του στόλου και η μη επαρκείς έως ανύπαρκτη, υλικοτεχνική υποδομή του Σώματος. Άλλοι ανέφεραν την έλλειψη πρόληψης, ή έλλειψη συντονισμού τόσο στο Π.Σ όσο και στους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ή την υπερεργασία και την κόπωση των πυροσβεστών. Ενώ για τους θανάτους των συναδέλφων έφταιγε και η μη ύπαρξη των Μ.Α.Π.
Μέχρι εδώ καλά και φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σωστά και αληθή.
Όλες αυτές όμως οι αναφορές – καταγγελίες κράτησαν μόνο έναν μήνα. Μετά ήρθαν οι εκλογές και λίγο αργότερα η ΛΗΘΗ….
Τι κι αν είχαμε πυρκαγιές από τον Ιανουάριο και μετά, «το καμπανάκι χτυπούσε» αλλά οι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι είχαν κλείσει τα αυτιά.
Ερχόμαστε τώρα στο τέλος του καλοκαιριού 2008 να ρίχνουμε «κροκοδείλια δάκρυα» για την Ρόδο, την Σκύρο, την Εύβοια, την Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και άλλα μέρη την Πατρίδας μας, γιατί πολύ απλά ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟ 2007.
Θεωρώ ότι η ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσία και των κομμάτων καθώς και όλων των εμπλεκομένων φορέων στην Πολιτική Προστασία είναι πολύ μεγάλη και αυτό γιατί αντί το πάθημα να μας γίνει μάθημα, όχι απλά δεν μάθαμε αλλά μείναμε και μετεξεταστέοι.

* Οι ελλείψεις στο Π.Σ. παραμένουν και αυξάνονται παρά την πρόσληψη νέων πυροσβεστών (περί 600 το 2008 και περί 600 το 2009). 5.500 έμπειροι πυροσβέστες παραμένουν όμηροι συμβασιούχοι.

* Ο στόλος παραμένει «γερασμένος» (μέχρι και ποδήλατο περνάει τα στάγερ 30 ετών), όπως καταγγέλλουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς του Π.Σ. Έχει εξαγγελθεί πολλές φορές η ανανέωση του αλλά παραμένει στα χαρτιά. Παράδειγμα τα περίπου 100 οχήματα που σαπίζουν στις αποθήκες την ώρα που οι συνάδελφοι επανδρώνουν περιπολικά «φέρετρα» ή οχήματα δήμων. Παράδειγμα για το τελευταίο η επάνδρωση οχήματος υπό διάλυση, από συμβασιούχους πυροσβέστες του 3ου Π.Σ. Θεσ/νίκης , το οποίο ανήκει στον Δήμο Θέρμης.

* Η πρόληψη από το κακό στο χειρότερο. Παρόλο που δόθηκαν από το ΥΠ.ΕΣ. επιπλέον χρήματα φέτος, υπάρχουν ακόμα δρόμοι και αντιπυρικές που δεν έχουν ανοιχτεί. Πυροφυλάκια δεν υπάρχουν σωστά κατασκευασμένα, εκτός μερικών εξαιρέσεων, και φυσικά δεν επανδρώνονται σωστά και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα όργανα σκόπευσης.

* Ο συντονισμός χάθηκε σε κάποια πυρκαγιά, ακόμα τον ψάχνουν. Το σύστημα TETRA δεν λειτούργησε ποτέ ή υπολειτούργησε μόνο στη Αττική.

* Τα ωράρια των πυροσβεστών (μονίμων και συμβασιούχων) καταπατήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Άσκοπες μετακινήσεις ανά την Χώρα για περιπολίες, επιφυλακές χωρίς να συντρέχει λόγος πραγματικού συμβάντος. Υπερεργασία και κόπωση για όλους τους συναδέλφους που έχουν φτάσει στα όρια τους.

* Μ.Α.Π. έστω και με δωρεές δόθηκαν και δίδονται. Εδώ όμως ερχόμαστε εμείς οι ίδιοι να προσθέσουμε το λιθαράκι μας σε αυτό το ΧΑΟΣ. Πέρσι διατεινόμασταν ότι δεν έχουμε μέσα προστασίας και καταφερόμασταν ενάντια στο Κράτος. Φέτος που δόθηκαν ποιος τα φοράει;;; Οι μόνιμοι συνάδελφοι έχουν εξοπλισμό, έστω και αυτόν που έχουν, τον φέρουν στα συμβάντα; ΟΧΙ και στα δύο ερωτήματα. Δυστυχώς όταν θα έχουμε κάποιο ατύχημα θα τα θυμηθούμε για λίγο και μετά πάλι τα ίδια.


2007-2008. Ένας χρόνος μετά και τίποτα δεν έχει αλλάξει και από ότι φαίνεται δεν θα αλλάξει ΠΟΤΕ.

Η διαχειρίστρια του Blog.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777