25 Σεπτεμβρίου 2008

Π.Δ. για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων του Π.Σ.

Εδώ και έναν περίπου μήνα συζητάτε μεταξύ του ΑΠΣ, του Υπουργείου Απασχόλησης και τον συνδικαλιστικών μας φορέων (ΠΟΣΠΥΔ, ΕΑΠΣ, ΠΟΕΥΠΣ) σχέδιο Π.Δ. με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων του Π.Σ. στις δραστηριότητες του προσωπικού αυτού που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες».
Το Π.Δ. αυτό θα αφορά το μόνιμο, συμβασιούχο και εθελοντικό προσωπικό της Υπηρεσίας και μερικά από τα θέματα που θα αναφέρει είναι τα εξής:
1ο «οργάνωση χρόνου εργασίας» δηλ. ο χρόνος εργασίας σε ένα συμβάν και ο χρόνος ανάπαυσης.
2ο «Εξοπλισμός Εργασίας – Μ.Α.Π» τα μέσα προστασίας που πρέπει να φέρουν οι πυροσβέστες και πρέπει να χορηγεί το ΑΠΣ
3ο «Δασικές Πυρκαγιές & Χημικά και Ραδιενεργά Συμβάντα.»
4ο «Τεχνικός Ασφαλείας και Ιατρός Εργασίας στο Π.Σ.» κ.α.


Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4 συσκέψεις με τελευταία την σημερινή στο Τμήμα Υγιεινής & Ασφάλειας του ΑΠΣ. Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς το αρχικό σχέδιο τόσο από την ΠΟΣΠΥΔ - η οποία συμμετέχει ενεργά σε αυτή την υπόθεση καταθέτοντας προτάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους - όσο και από την ΕΑΠΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο π.δ. για την Υ. & Α.
Είναι πολύ καλή ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα Πλαίσιο Ασφαλείας για το Πυροσβεστικό Προσωπικό αφενός γιατί δεν υπήρχε και αφετέρου γιατί έχει διαπιστωθεί ότι η Πυρόσβεση και η Διάσωση έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια και η επικινδυνότητα του επαγγέλματος έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την προσθήκη στο Π.Σ. εκτός των άλλων, και της Προστασίας των Δασών.

Ο νόμος πυξίδα όσον αφορά την Υγιεινή & Ασφάλεια στην εργασία είναι ο Ν.1568/1985 (ΦΕΚ 177 τ. Α) που από το 2003 και με τον Ν.3144/2003 (ΦΕΚ 111 τ. Α) εφαρμόζετε και στο ένστολο προσωπικό.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 παρ.1δ αναφέρεται «Οι διατάξεις του Ν.1568/1985 και των κατ’ εξουσιοδότηση των π.δ. ως και του άρθρου 39 του Ν. 1836/1989 εφαρμόζονται και στο ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας με εξαίρεση ορισμένες δραστηριότητες του προσωπικού αυτού που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες……. β) για το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.1568/1985».
Το άρθρο 36 του Ν.1568/1985 αναφέρει ότι «Με π.δ., που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εργασίας και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας, καθορίζονται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όπου πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου κατά ειδικές εργασίες, είδη εργασιών ή δραστηριότητες για την εφαρμογή του νόμου αυτού….»

Με γνώμονα τα παραπάνω άρχισαν οι εργασίες για την έκδοση του Π.Δ. για την Υ & Α στο Π.Σ.
Αξίζει να προσθέσω ότι είναι προς τιμής του Α.Π.Σ. που κάλεσε σε αυτόν τον διάλογο και την ΠΟΣΠΥΔ η οποία και χαιρετίζει την όλη προσπάθεια.

Η ΠΟΣΠΥΔ καλεί όσους συναδέλφους είναι Πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ με ειδικότητες, Χημικών Μηχανικών, Χημικών, Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου κ.α. παρεμφερών ειδικοτήτων και έχουν γνώσεις Τεχνικού Ασφαλείας να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα την Ομοσπονδίας.

Η διαχειρίστρια του blog.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777