12 Απριλίου 2009

Δελτίο Τύπου του Σωματείου μας για την Συνάντηση με τον Αν.ΥΠ.ΕΣ. κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Λαγκαδάς, 11 Απριλίου 2009
Αριθ. Πρωτ :18


Στις 9 Απριλίου 2009 στις 11:00 μ.μ. το σωματείο μας στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Καλαφάτη και του Υφ. Εσωτερικών κ. Γκιουλέκα.
Του εκφράσαμε την δυσαρέσκεια μας για την δήλωση τόσο του Υπουργού Οικονομικών τόσο και του ιδίου στην βουλή την περασμένη εβδομάδα για να πάρει το Σώμα 600 νέους πυροσβέστες. Ο Υπουργός κατηγορηματικά μας είπε: «η τελευταία έκδοση είναι ότι δεν θα παρθούν οι 600» διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού για το 2009 πέραν των 12.000 και ήδη το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε 7.000 θέσεις και αυτός 2.000 ειδικούς φρουρούς για Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.
Του είπαμε ότι μπορεί να βγει προκήρυξη τώρα και αφού ανακοινωθούν οι πίνακες κατάταξης σε διάστημα 2-3 χρόνων να απορροφηθούμε στο Π.Σ. Η απάντηση που λάβαμε είναι «στην πυροσβεστική κατά την γνώμη μου δεν μπορείτε να μπείτε και αυτό γιατί δεν σας θέλουν και οι πυροσβέστες (μόνιμοι) γιατί θα αλλοιώσετε όπως λένε την σύσταση του σώματος λόγω του ότι δεν έχετε γραμματικές γνώσεις και είστε μεγάλοι και κοντοί». Είπε επίσης ότι «η καλύτερη λύση κατά τη γνώμη μου και την είπα και στον Καραμανλή, είναι τα χρήματα που δίνονται στους Δήμους για κάλυψη αναγκών Πολιτικής Προστασίας να δοθούν σε εμάς για να εργάζεστε 5 μήνες στην δασοπυρόσβεση και τους υπόλοιπους στην Πολιτική προστασία για διάνοιξη δασικών δρόμων και καθαρισμό δασών καθώς τους μήνες Δεκέμβριο έως Απρίλιο – Μάιο δεν υπάρχουν φωτιές (;)».
Αντιδράσαμε έντονα στην δήλωση των μόνιμων πυροσβεστών χαρακτηρίζοντας απαράδεκτους αυτούς τους ισχυρισμούς τονίζοντας το πόσο «αξιοκρατικά» μπαίνουν στο σώμα τα τελευταία χρόνια και αυτούς που εκφράζουν τέτοιες απόψεις ότι διακατέχονται από «κομπλεξικά σύνδρομα».
Του είπαμε ότι αντί να πάρει 2.000 αστυνομικούς και 2.000 ΕΠΟΠ μπορεί να πάρει το 2009 2.300 έτοιμους πυροσβέστες με λιγότερο κόστος αφού το κονδύλιο που χρειάζεται για να γίνει κάτι τέτοιο είναι συμπληρωματικό. Συμφώνησε ως προς το κόστος αλλά επανέλαβε ότι στο ΚΥΣΕΑ ο Υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός για τις προσλήψεις και συνέχισε λέγοντας «μια ληστεία και ένας φόνος για εμένα καλύπτουν όλα τα άλλα γι αυτό οι ειδικοί φρουροί θα προσληφθούν».
Τόνισε ότι από την αρχή δεν ήθελε να αναλάβει την υπόθεση μας και ότι αυτός που την ξεκίνησε αυτός είναι και σωστό να την τελειώσει και να αναλάβει τι όποιες ευθύνες εννοώντας καταφανέστατα τον ΥΠ.ΕΣ. κ. Παυλόπουλο.
Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καλαφάτης ρώτησε τον κ. Μαρκογιαννάκη εάν με την πρώτη ευκαιρία μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης για το 2010 δηλαδή θα υπάρξει αποκατάσταση και έλαβε την απάντηση ότι από μέρους του ναι αλλά είναι και θέμα του Υπουργού Οικονομικών.
Στην ερώτηση μας για τα ωράρια και τα τις ΣΣΕ 2008 είπε ότι «αυτά είναι εύκολα και θα συζητηθούν με την ΠΟΣΠΥΔ και το ΑΠΣ μόλις επιστρέψω στην Αθήνα».
Του εκφράσαμε την άποψη μας ότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κάτι τέτοιο πλέον και ότι πάλι γινόμαστε το μπαλάκι από το ένα υπουργείο στο άλλο. Τονίσαμε έντονα ότι μας έβαλε η Κυβέρνηση σε έναν κύκλο «διαπραγματεύσεων» για να βρει μια πρόφαση να μην κάνει απλά στο τέλος ΤΙΠΟΤΑ αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν υπάρχει τελικά πολιτική βούληση για λύση του εργασιακό μας και ότι απογοήτευσε 5.500 συμβασιούχους πυροσβέστες.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ο Αν. Υπουργός ήρθε αδιάβαστος αφού δεν άνοιξε τα δελτία συμβάντων των τελευταίων χρόνων να δει ότι πριν και μετά την λήξη της αντιπυρικής τι δασικές πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές υπάρχουν, με τελευταίο παράδειγμα την φωτιά στις 4/12/2008 στην Ρόδο που δεν υπήρχαν μόνιμοι πυροσβέστες στο νησί και επενέβησαν 47 συμβασιούχοι – άνεργοι τότε πυροσβέστες.
Δυστυχώς ξέχασε ότι και εμείς είχαμε 22 «φόνους» από πυρκαγιές για τους οποίους ευθύνεται εν μέρη και η Πολιτεία. Ας πάει σε αυτούς και στις οικογένειες τους να πει ότι ήταν αγράμματοι, κοντοί και μεγάλοι και στους δεκάδες τραυματίες. To 1999 οι συνάδελφοι δασικοί είχαν όλα τα «προσόντα»;
Άλλωστε ποιος κάνει κουμάντο, οι Υπουργοί ή οι εκάστοτε διορισμένοι Αρχηγοί.
Δυστυχώς ξέχασε ότι την Πολιτική Προστασία από την αρχή την προτείναμε όταν ακόμα αυτός ήταν Υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως και μας έλεγε ότι δεν γίνετε, ξαφνικά άλλαξε γνώμη αλλά και αυτό μόνο στα λόγια.
Δυστυχώς ξέχασε ότι ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επανέλαβε - προσυπόγραψε το Δελτίο Τύπου του κ. Πολύδωρα στις 10/9/2007, το οποίο τελικά αποδείχτηκε και αυτό επικοινωνιακό τρικ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
ΟΛΟΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ
ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ.
ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ «ΜΑΥΡΙΣΜΑ».
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καστανίδης Γεώργιος

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρυσανθοπούλου Πελαγία

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777