Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας :«Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της αντιπυρικής προστασίας του δασικού και γενικότερα φυσικού περιβάλλοντος.»
Α.Π.Σ. Εγχειρίδιο Κατασβέσεως Πυρκαγιών Δασών(Ε.Κ.Π.Δ.): «Η δημιουργία και η ύπαρξη παρατηρητηρίων πυρκαγιών αποτελεί το σύμβολο της οργανωμένης προστασίας δασών.»
Στα χαρτιά όλα είναι ΥΠΕΡΟΧΑ σε αυτήν την Χώρα.
Ας δούμε όμως λίγο και την πραγματικότητα. Ενδεικτικά κάποια από τα πυροφυλάκια του Νομού μας.
1η Μαΐου η αντιπυρική άρχισε ξανά και η κατάσταση που επικρατεί στα πυροφυλάκια είναι αυτή:
Πυροφυλάκιο Π1 περιοχή Καμένο Σέϊχ Σου: Καινούργιο φυλάκιο αλλά μέχρι στιγμής ΑΧΡΗΣΤΟ. 1ον Δεν έχει σκάλα να ανέβει ο πυροφύλακας 2ον αν ανέβει δεν έχει που να κάτσει 7,5 ώρες, 3ον τα παράθυρα εκτός από ένα, δεν ανοίγουν οπότε το ψήσιμο είναι σίγουρο συν του ότι δεν μπορεί να τα καθαρίσει ο πυροφύλακας για να έχει ορατότητα και από ότι μαθένω κλάπηκε (;) και το παράθυρο που ανοίγει και 4ον δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα αλεξικέραυνο.
Πυροφυλάκιο Π2 περιοχή Κράνος Σέϊχ Σού: Ένα από κιόσκι για επισκέπτες του δάσους που δεν πληρεί ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές για το ύψος, για την κατασκευή, για την ασφάλεια του πυροφύλακα κ.α όπως αναφέρονται στο Ε.Κ.Π.Δ.
Πυροφυλάκιο Π4: Σκοπιά φαντάρου μέσα σε Στρατόπεδο.
Πυροφυλάκιο Π7 περιοχή Κουρή Όσσας Βερτίσκου: Ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με το Π2, ένα απλό κιόσκι. (βλέπετε δίπλα)
Δεν μιλάμε για συντήρηση αυτών που είναι κάπως σε καλή κατάσταση, αυτή δεν υπάρχει. Όσο για το δασικό οδικό δίκτυο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.
Φυσικά οι ευθύνες για την κατασκευή πυροφυλακίων ρίχνονται από την Πυροσβεστική στην Δασική Υπηρεσία και ανάποδα και η κατάσταση αυτή συνεχίζετε εδώ και χρόνια.
Η Νομαρχία και οι Δήμοι αδιαφορούν για το θέμα αυτό και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αγρόν αγοράζει.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι Δήμοι που ενδιαφέρονται για τον δασικό πλούτο της περιοχής τους με έργα και όχι με λόγια, δεν περίμεναν ούτε την Πυροσβεστική ούτε το Δασαρχείο αλλά με δικά τους κονδύλια κατασκευάζουν πυροφυλάκια και τα παραδίδουν για χρήση του Πυροσβεστικό Σώμα π.χ στον Έβρο.
Μήπως λοιπόν είναι καιρός οι Δήμοι και η Νομαρχία να αναλάβουν πρωτοβουλία και στον νομό μας αφού η Πυροσβεστική και το Δασαρχείο δεν κάνουν τίποτα; Έχουμε το Σέιχ Σου και τον ορεινό όγκο του Βερτίσκου, υπέροχα δάση, τι περιμένετε κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Νομάρχα;;;;
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τι έγγραφα πέρσι γι αυτό το θέμα αλλά.... "ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΟ"....