08 Ιουνίου 2009

Από την εκπομπή Έρευνα της 2 Ιουνίου για τους συμβασιούχους.

Κυριακή, 7 Ιούνιος 2009
Συμμετέχουν οι επικεφαλείς των ευρωψηφοδελτίων των 5 κομμάτων στην Εκπομπή Έρευνα του Παύλου Τσίμα της 2 Ιουνίου.
Απόσπασμα της συζήτησης που αφορά τους συμβασιούχους.


Π. ΤΣΙΜΑΣ: Η Ελλάδα έκλεισε πρόσφατα 30 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το μοιραίο ερώτημα είναι σε αυτά τα 30 χρόνια πόσο Ευρωπαίοι γίναμε, για να το πω κατά την κοινή έκφραση, πόσα προβλήματα μας λύνει και πόσα προβλήματα μας δημιουργεί η συμμετοχή μας στην Ευρώπη και προπάντων το ερώτημα, γιατί, ακόμα και τους απλούς ευρωπαϊκούς κανόνες τους οποίους νομίζω κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να εφαρμοστούν, η Ελλάδα δεν καταφέρνει να τους εφαρμόσει. Παράδειγμα. Το 1999 το Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο θα είσαστε όλοι από Δευτέρα μέλη, ψήφισε μια οδηγία που λέει, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί ένα ευρωπαϊκό κράτος σε φορέα του δημοσίου, συμβασιούχους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να καλύπτει τις πάγιες οργανικές και μόνιμες ανάγκες του.Η συζήτηση αυτή διεξάγεται στην Ελλάδα πάνω από δυο δεκαετίες και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει πλήρως μια απλή και κοινής αποδοχής κοινοτική οδηγία.

Προβολή ρεπορτάζ

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κυρία Γιαννάκου, είναι τόσο δύσκολο να λυθεί ένα πρόβλημα, το οποίο δε γεννήθηκε χθες, δεκαετίες ολόκληρες, από την εποχή του Βενιζέλου. Όχι του Βαγγέλη, του Ελευθέριου. Αλλά ακόμη και παρά τη ρητή υπόσχεση του 2004, παρά ένα Προεδρικό Διάταγμα του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε, ένα Προεδρικό Διάταγμα της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε, ακόμη και έχουμε συμβασιούχους που καλύπτουν μόνιμες θέσεις και δημιουργείται πρόβλημα γιατί τελειώνει το 24μηνο και δεν έχουμε κανέναν να βάλουμε στη θέση τους.

Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Θα σας πω. Στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση που έγινε με συνεννόηση όλων, αποφασίστηκε για να σταματήσουν τα κόμματα να παίρνουν διάφορους συμβασιούχους οι οποίοι μονιμοποιούνται, να απαγορευτεί ρητώς με το άρθρο 103 η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Έρχεται εν συνεχεία και μάλλον είχε προηγηθεί η 70/1999 και πράγματι έγιναν αορίστου χρόνου οι 33 χιλιάδες και εν συνεχεία με νόμο αυτοί θα μπορούν να παίρνουν και διοικητικές θέσεις υψηλότερες, γιατί πολλοί απ’ αυτούς έχουν μεγαλύτερα προσόντα απ’ τους άλλους. Επίσης, έγινε ένα Διάταγμα 180 για τον ιδιωτικό τομέα του 2004, γιατί μέχρι τότε δεν είχε μονιμοποιηθεί κανείς.Το διάταγμα Ρέππα - Σκανδαλίδη το 81/2003 δεν είχε μονιμοποιήσει κανέναν. Όλοι οι υπόλοιποι πήραν 50% μόρια για να μπορέσουν να δώσουν στον ΑΣΕΠ και 55% αυτοί που ήταν στα ΚΕΠ. Ποια είναι η πραγματικότητα; Έγινε μια προσπάθεια συνδυασμού της συνταγματικής τάξης με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το 2009 που βγήκε νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναγνωρίζει ότι το διάταγμα 164 ήταν επαρκές, συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ίδιο αναγνώρισαν και τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Απ’ την άλλη πλευρά υπάρχει ένας αριθμός συμβασιούχων ακόμα. Νομίζω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Παυλόπουλος, το εξετάζει και αυτό το θέμα να το δει πως μπορεί να λυθεί χωρίς να δημιουργήσει αντισυνταγματικότητα, άρα προσφυγή κάποιων άλλων στα εσωτερικά δικαστήρια και να εκπέσουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. ................................

Σ.Δ: και κάπου στο ΤΕΛΟΣ...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Λεφτά έχεις, διότι αυτές είναι ανάγκες. Κύριε Τσίμα, μία λέξη μόνο. Πόσο κόστισαν στη χώρα μας οι πυρκαγιές του 2007 και το γεγονός ότι δεν είχαμε μόνιμους πυροσβέστες, 12μηνους, οι οποίοι το καλοκαίρι σβήνουν φωτιές και, το χειμώνα καθαρίζουν τα δάση και κάνουν άλλες δουλειές; Πόσο κόστισε;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πολύ σωστό επιχείρημα. Μου αρέσει. Με αυτό πάμε σε διάλειμμα. Συνεχίζουμε την «ΕΡΕΥΝΑ» και τη συζήτηση πάνω στην «ΕΡΕΥΝΑ».

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ΑGROANEGROS και τα συμπεράσματα δικά σας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777