28 Ιουνίου 2009

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "Πυροσβέστες" από το διάστημα

Το φοβερό καλοκαίρι του 2007 όλη η Ελλάδα κοιτούσε προς τον ουρανό, κάνοντας προσευχές να μπει τέλος στον πύρινο εφιάλτη που ζούσε η χώρα. Σήμερα κάποιοι στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση, όχι για να ζητήσουν θεϊκή παρέμβαση, αλλά για να προλάβουν το κακό.
Στη Δυτική Μακεδονία η τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζει ένα δορυφορικό σύστημα, με το οποίο εποπτεύει τις δασικές περιοχές και εικόνα της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιούν -κατόπιν “εορτής”- και στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου.

“ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ 1980”
Όσο για τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και το πυροσβεστικό σώμα, τα νέα για την εξέλιξη της τεχνολογίας φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί. "Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο λειτουργεί με βάση την τεχνολογία του 1980”, σημειώνει ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας “Άρατος Τεχνολογίες ΑΕ”, με την οποία συνεργάζονται οι νομαρχίες Γρεβενών, Φλώρινας και Κοζάνης. Η εταιρεία εδρεύει στην Πάτρα και κατά τραγική ειρωνεία είχε προτείνει το σύστημα στις νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας λίγο πριν να ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές. “Τότε οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήξεραν προς τα πού να κατευθυνθούν”, θυμάται ο ίδιος. Μετά την καταστροφή, οι δύο νομαρχίες της Πελοποννήσου προχώρησαν στην εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος εποπτείας.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ
Πρωτοπόρος στη Βόρεια Ελλάδα ήταν η νομαρχία Γρεβενών, η οποία εγκατέστησε το 2008 το δορυφορικό σύστημα εποπτείας και έγκαιρης προειδοποίησης εκτάκτων αναγκών, ενώ φέτος το καλό παράδειγμα ακολούθησαν η Κοζάνη και η Φλώρινα, καθώς και οι Φορείς Διαχείρισης των περιοχών Χελμού - Βουραϊκού και Πρεσπών. Με μια δαπάνη αρχικής εγκατάστασης 30.000 - 40.000 ευρώ, οι νομαρχίες δεν έχουν απλά “τα μάτια τους δεκατέσσερα”, αλλά μπορούν να γνωρίζουν τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή και σε κάθε γωνιά του νομού. “Όσα πυροσβεστικά και αν έχεις, δεν αρκούν. Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης”, σημειώνει ο νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το σύστημα λαμβάνει και επεξεργάζεται δεδομένα από 26 δορυφόρους. Σε αντίθεση με την εικόνα που αποτυπώνουν οι κάμερες, ο δορυφόρος “χαρτογραφεί” μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή και τα δεδομένα που στέλνει ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σ.Δ.: Αυτό που έχω να πω είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στις Νομαρχίες της Δυτικής Μακεδονίας που, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με το αρτηριοσκληρωτικό Κέντρο των Αθηνών και τις ηγεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, βάζουν την ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ , ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777