14 Ιουλίου 2009

Μεγάλη φωτιά στη Σιθωνία.

Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2009 20:04

Εκατοντάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους καίγονται αυτή τη στιγμή τη Σιθωνία Χαλκιδικής.
Από τις φλόγες δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές ή τουρίστες σε κάμπινγκ και παραλιακούς οικισμούς, ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά αλλάζει συνεχώς μέτωπο, με αποτέλεσμα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να μην μπορούν να την ελέγξουν.
Οι αρχές ενημέρωσαν τους υπεύθυνους παιδικής κατασκήνωσης στον Νέο Μαρμαρά για τον κίνδυνο η φωτιά να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί εκκένωση των εγκαταστάσεων, όπου παραθερίζουν περίπου 100 παιδιά ηλικίας πέντε έως 16 ετών.
Όπως δήλωσε στα "ΝΕΑ" ο διοικητής της Πυροσβεστικής στη Βόρεια Ελλάδα κ. Δημήτρης Φαφούτης, «το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από την κορυφογραμμή της χερσονήσου της Σιθωνίας, πάνω από το χωριό Τριπόταμος, μεταξύ της Λαγόμαδρας και του Νέα Μαρμαρά, σ’ ένα από τα ομορφότερα σημεία της Χαλκιδικής».
Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραινε η πυκνή βλάστηση καθώς και ανυπαρξία δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή, όπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περίπου 80 πυροσβέστες από όλα τα κλιμάκια του νομού, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος.
Το μεσημέρι απογειώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ και δύο ελικόπτερα, τα οποία έκαναν ρίψεις νερού μέχρι να πέσει το σκοτάδι.
Στην κατάσβεση συμμετέχουν επίσης δεκάδες εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν με λάστιχα, κουβάδες και κλαδιά να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.
Πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιόρισαν την πυρκαγιά σε χαράδρα πάνω από τον Ν. Μαρμαρά, ωστόσο οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να κινείται ανατολικά, προς την άλλη πλευρά του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα την περιοχή της Βουρβουρούς.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ON LINE

Σ.Δ: Στην περιοχή επιχειρούν ακόμα πυροσβεστικά οχήματα που κατέφθασαν από Νάουσα, Βέροια, Γουμένισσα, Κιλκίς, Σιδηρόκαστρο, Κατερίνη και φυσικά αρκετά οχήματα από τον Νομό Θεσσαλονίκης
Το ενθαρρυντικό είναι ότι το
Ημερήσιο δελτίο πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την αυριανή ημέρα στην περιοχή της Χαλκιδικής δίνει κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 2 "ΜΕΣΗ".

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777