31 Ιουλίου 2009

Δασοπροστασία από Σεπτέμβριο!

«Καυτές» ελλείψεις και καθυστερήσεις βγάζουν... νοκ άουτ, μεσούσης της θερινής περιόδου, τη δασοπροστασία στην Κεντρική Μακεδονία.
Οπως καταγγέλλουν οι πυροσβέστες, αρκετές δασικές εκτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έχουν μετατραπεί σε... ωρολογιακές βόμβες, καθώς οι δασεργάτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθε καλοκαίρι τον καθαρισμό των δασικών δρόμων, λόγω έλλειψης κονδυλίων αναμένεται να πιάσουν δουλειά από το... Σεπτέμβριο.
«Σε περίπτωση, δηλαδή, που στο δρόμο μας για την κατάσβεση κάποιας πυρκαγιάς βρούμε έναν κορμό ή κλαδιά δένδρων, θα πρέπει να τα απομακρύνουμε εμείς οι ίδιοι και στη συνέχεια να μεταβούμε στην εστία της φωτιάς με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Oμοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών - Διασωστών, Χρήστος Γκολιδάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Εκτός από την καθυστέρηση όμως, αυτά τα κλαδιά μπορούν να αποτελέσουν και ενδεχόμενη εστία πυρκαγιάς. Πρόκειται λοιπόν για πραγματικές ωρολογιακές βόμβες», ανέφερε.
Οπως εξήγησε στον «Α» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, η απουσία των δασεργατών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οφείλεται στην καθυστέρηση των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών. «Λόγω αυτής της καθυστέρησης δεν έχουν γίνει ακόμη τα έργα που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν στις αντιπυρικές ζώνες», παραδέχτηκε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως ό,τι έργο έγινε μέχρι στιγμής οφείλεται στην ευαισθητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Θα είναι πολύ αργά»

Για μία σημαντική έλλειψη έκανε λόγο από την πλευρά της και η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Κίκα, σημειώνοντας, μάλιστα, πως μέχρι στιγμής δεν έχει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. «Κανονικά, κάθε καλοκαίρι ξεκινούσαν τις εργασίες κατά μήκος των αντιπυρικών ζωνών στο Σέιχ Σου και άλλες περιοχές με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών. Από ό,τι μαθαίνουμε, τώρα μάλλον θα προσληφθούν το Σεπτέμβριο. Τότε, όμως θα είναι πολύ αργά», κατέληξε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777