30 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη 30 Ιουλίου 2009
Αρ.Πρωτ.: 546

ΘΕΜΑ: « Δηλώσεις Προέδρου ΟΠΕΑΝ για το Π.Σ. σχετικά με το συμβάν στη Σιθωνία στις 14/07/2009 »

Στις14/07/2009 ημέρα Τρίτη και περί ώρα 12:30, εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λαγόμανδρα της Σιθωνίας του Ν.Χαλκιδικής. Για την πλήρη αντιμετώπιση του συμβάντος κινητοποιήθηκαν δυνάμεις απ’ ολόκληρη την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έδρασαν άμεσα όλα τα Εναέρια Μέσα του Σταθμού Βάσης Θεσσαλονίκης και ταυτοχρόνως ζητήθηκε συνδρομή επιπλέον Εναερίων Μέσων από το ΣΕΚΥΠΣ Αθηνών, το οποίο και ανταποκρίθηκε με την αποστολή δύο ελικοπτέρων.
Όλοι οι Συνάδελφοι Πυροσβέστες, τόσο οι Μόνιμοι όσο και οι Συμβασιούχοι, συνέβαλλαν τα μέγιστα για την άμεση αντιμετώπιση και καταστολή του ανωτέρου συμβάντος, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή των Τοπικών Φορέων του Ν. Χαλκιδικής, των Εθελοντικών ομάδων,της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού, του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και των απλών πολιτών.
Αποτέλεσμα ήταν κατά τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ,η πυρκαγιά να περιοριστεί και να ελεγχθεί μερικώς, ενώ η πλήρης κατάσβεση της επιτεύχθηκε κατά τις επόμενες μέρες. Οι τελευταίες Πυροσβεστικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον τόπο του συμβάντος το βράδυ της Κυριακής 19/07/2009.
Έχοντας υπ’όψη τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες της περιοχής εκδήλωσης της πυρκαγιάς (πυκνή βλάστηση, δύσβατο της περιοχής, σαθρό έδαφος κ.α. ) , συμπεραίνουμε εκ του αποτελέσματος ότι η όλη επιχείρηση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Παρ’όλα αυτά με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι την ημέρα έναρξης της πυρκαγιάς( κατά τις απογευματινές ώρες και ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη), ο Πρόεδρος της ΟΠΕΑΝ Αθ. Ευαγγελινός προέβει σε δυσμενέστατα και προκλητικότατα σχόλια κατά των Πυροσβεστών.
Συγκεκριμένα:
χαρακτήρισε τους Πυροσβέστες ως Δημοσίους Υπαλλήλους που δεν τιμούν τα χρήματα που παίρνουν, χωρίς να λερώσουν τις στολές τους
• χαρακτήρισε τους Πυροσβέστες ως απείθαρχους και ασυντόνιστους, χωρίς να γνωρίζουν τη δουλειά τους,
• ανέφερε ότι οι συγκεκριμένε μετακινήσεις Πυροσβεστικών οχημάτων γινόντουσαν χωρίς λόγο , κατασπαταλώντας άσκοπα πετρέλαιο
• τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν οι Πυροσβέστες δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους να πάνε σπίτια τους κ.α.

Τις συγκεκριμένες αυτές δηλώσεις τις έκανε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης την ίδια χρονική στιγμή που οι Πυροσβέστες στους οποίους αναφερόταν έδιναν μάχη με τις φλόγες. Έπειτα απ’όλ’αυτά διερωτόμαστε ποιος είναι ο σκοπός των παραπάνω δηλώσεων και ποιος είναι ο ρόλος του συγκεκριμένου κυρίου; Ποιες είναι οι ειδικές γνώσεις του κυρίου Ευαγγελινού σχετικά με την καταστολή Δασικών Πυρκαγιών , τη Διαχείριση Κρίσεων και μεγάλων συμβάντων, ή ποιες είναι οι ειδικές γνώσεις του, περί Πυροσβεστολογίας και Πυροσβεστικής Τέχνης γενικότερα; Αλήθεια γιατί παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΟΠΕΑΝ κ. Καραγιάννης μετά από όσα συνέβησαν;
Περιμέναμε από τον κύριο Ευαγγελινό, την άμεση αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης των Πυροσβεστών τους οποίους πρόσβαλε αδίκως με τα λεγόμενα του. Δυστυχώς κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έγινε .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ, την κατάθεση δημόσιας συγνώμης από τον κύριο Ευαγγελινό, στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι που έφερε στο φως τις συγκεκριμένες συκοφαντικές δηλώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση ως Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιφυλασσόμαστε για τις όποιες περαιτέρω νόμιμες ενέργειες μας, έχοντας ως αυτοσκοπό την πλήρη αποκατάσταση του ήθους και της τιμής των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αθάνατος Νικόλαος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δάρατζης Χρήστος

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777