02 Αυγούστου 2009

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ - Απροστάτευτοι οι μισοί.

Με την ευγενική χορηγία δωρητή ντύνονται πλέον οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, που μέχρι πρόπερσι στέλνονταν στα μέτωπα των πυρκαγιών με... βαμβακερές στολές, γάντια κηπουρικής και κράνη εργοταξίου.
Ακόμη και σήμερα, όμως, που ο χορηγός έχει εξασφαλίσει 11.000 στολές φτιαγμένες από ύφασμα 98-99% αντιπυρικό, υπάρχουν πυροσβέστες που δεν κατάφεραν να πάρουν καμία απ' αυτές και αρκούνται στις φθηνότερες στολές που είναι αντιπυρικές μόνο κατά 50%.
*Η καταγγελία προέρχεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΣΠΥΔ), που αριθμεί 5.500 μέλη. Οπως αναφέρουν ο πρόεδρος Κων. Παπαντώνης και ο γενικός γραμματέας Αλ. Φαραντάκης, οι στολές που χορήγησε η Alpha Bank σε συνδυασμό με κάποιες που αφορούσαν μικρότερη παραγγελία της Πυροσβεστικής, «δεν μοιράστηκαν σωστά». Και αυτό είναι άνισο αφού πρόκειται για στολές διαφορετικής ποιότητας. «Αντί να πάρουμε μία από κάθε κατηγορία, υπάρχουν πυροσβέστες που πήραν δύο στολές της τράπεζας και άλλοι που πήραν δύο μόνο απ' αυτές που έφτιαξε η πολιτεία, οι οποίες καίγονται εύκολα», εξηγούν.
Και οι δύο στολές φτιάχτηκαν στο ίδιο εργοστάσιο, του Κ. Σιαμίδη, ο οποίος εξηγεί ότι τις προδιαγραφές τις θέτει κάθε φορά η Πυροσβεστική. Στην περίπτωση της δωρεάς υπογράφηκε τριμερής σύμβαση αλλά και πάλι με προδιαγραφές της Πυροσβεστικής. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι προδιαγραφές αυτές βελτιώθηκαν πρόσφατα για όλες τις στολές, γι' αυτό επαναλαμβάνεται τώρα και ένας διαγωνισμός προμήθειας, που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Το πρεδρείο της ΠΟΣΠΥΔ, πάντως, έθεσε στη διάθεσή μας τα στοιχεία των διαφορετικών στολών που φορούν οι συνάδελφοί τους σήμερα, στις ετικέτες των οποίων φαίνεται η αναλογία του υλικού «aramid» (αλλιώς «nomex») που τις καθιστά αντιπυρικές. Εξηγούν επίσης ότι στους μόνιμους πυροσβέστες διατίθενται στολές μόνο 100% αντιπυρικές (από τις οποίες η ίδια τράπεζα δώρισε άλλα 11.000 κομμάτια).
Διευκρινίζουν, βέβαια, ότι από φέτος ο εξοπλισμός των συμβασιούχων περιλαμβάνει -πάλι χάρη στους χορηγούς- και ειδικά κράνη, μπότες, γάντια και αναπνευστική μάσκα.


ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777