24 Δεκεμβρίου 2009

Η Ομιλία του Υπουργού στον Προϋπολογισμό 2010 και η Ανακοίνωση Σύστασης του Νέου Σώματος από τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΘ΄
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009


"...ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των Προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010»......
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):
Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πλεύρη.
Το λόγο έχει ο αξιότιμος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αμέσως μετά την εκλογή της από τον ελληνικό λαό στις 4 Οκτωβρίου, ίδρυσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για δύο βασικούς λόγους.
Ο ένας λόγος είναι ότι σε μία επικίνδυνη περίοδο πρέπει να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ζούμε σε μία νέα εποχή με εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους και οφείλουμε να ενοποιήσουμε την αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων και νέων κινδύνων κάτω από ενιαίες δράσεις με μια πολιτική «ομπρέλα» που αφορά στη διαχείριση των κρίσεων και στην αποτελεσματικότερη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους δύο βασικούς λόγους, ο Πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση έχουν ιδρύσει μία νέα δομή, η οποία περιλαμβάνει την παλιά Δημόσια Τάξη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές και το Λιμενικό Σώμα της χώρας το οποίο αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα Ακτοφυλακής.
Όπως σας είπα, αντιμετωπίζουμε νέους κινδύνους, κινδύνους που προέρχονται πια όχι από μεμονωμένα άτομα, αλλά από οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που διακινούν όπλα, διακινούν ναρκωτικά, διακινούν γυναίκες και παιδιά. Διακινούν δυστυχισμένους πληθυσμούς που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη από την Ασία και την Αφρική, παράνομους μετανάστες.
Και τα χαρακτηριστικά αυτού του νέου κινδύνου, αυτού του νέου εγκλήματος είναι ότι είναι διεθνικό, είναι διασυνοριακό και διακινεί πολύ μεγάλα ποσά. Και βέβαια, έχουμε πολύ ισχυρές μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας, τα οποία είναι σύνορα εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά. Και εμείς ως ακρίτες, όπως ήμασταν πάντα, οφείλουμε να φυλάττουμε τα σύνορα της χώρας μας για την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής της ελληνικής κοινωνίας.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Υπάρχει το ζήτημα της καθημερινής εγκληματικότητας του δρόμου. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό ρεύμα και φαινόμενο. Είναι ο φόβος, η ανασφάλεια, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ενίοτε οι ακραίες –πολύ ακραίες- συμπεριφορές από την πλευρά ορισμένων κοινωνικών ομάδων. Ο φόβος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων και ταυτόχρονα εξαιτίας αυτού τίθενται σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, το Σύνταγμα.
Τα συνταγματικά δικαιώματα τίθενται σε αμφισβήτηση είτε από τη μία πολιτική αντίληψη που λέει ότι πρέπει να περιστείλουμε κι άλλο τα πολιτικά δικαιώματα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ασφάλεια είτε από την άλλη πλευρά, όπου η βία που παράγει αυτή η νέα κοινωνική πραγματικότητα επιχειρεί να πιέσει την κοινωνία και να προκαλέσει φόβο.
Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα. Και η Ελλάδα σήμερα δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Εξάλλου, η γεωγραφική της θέση βοηθά να αντιμετωπίζει κάθε μέρα όλες αυτές τις εγκληματικές πιέσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε επικίνδυνα στη χώρα το φαινόμενο της ανομίας, το οποίο σε συνδυασμό με τη βία λειτουργεί ευθέως σαν «τορπίλη» στα θεμέλια της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας. Και νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια για άλλες περιγραφές. Χρειάζεται αναστοχασμός από όλους μας και αναδιάταξη των πολιτικών μας. Και κυρίως, εμείς που στις 4 Οκτωβρίου ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα θα πρέπει να κάνουμε πραγματικότητα την απόφασή μας να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά και να αντιτάξουμε στην πραγματικότητα της ανασφάλειας και του φόβου μία νέα πολιτική ασφάλειας και σιγουριάς στη χώρα.
Και όλα αυτά θα γίνουν με κεντρικό μήνυμα τη μηδενική ανοχή στην ανομία και ταυτόχρονα τη μηδενική ανοχή στη βία και την αυθαιρεσία. Με μηδενική ανοχή στη βία από όπου κι αν προέρχεται αυτή, είτε, δηλαδή, είναι κρατική και αστυνομική είτε προέρχεται από διάφορες ομάδες. Και μηδενική ανοχή στην ανομία η οποία πλήττει κυρίως τα φτωχά στρώματα, πλήττει το φτωχό πληθυσμό της χώρας, πλήττει την κοινωνική συνοχή της χώρας.
Από όπου κι αν προέρχονται λοιπόν -είτε το ένα φαινόμενο είτε το άλλο- απαιτείται σήμερα μία νέα πολιτική ασφάλειας με τελικό στόχο να αναδείξουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ελευθερίας, των ατομικών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης υπόστασης.
Διότι χωρίς ασφάλεια, δυστυχώς, δεν προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διότι χωρίς ασφάλεια κάθε φορά θα βρίσκονται διάφοροι «σωτήρες» να επιμένουν ότι πρέπει να περιστείλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και κοιτάξτε, θέλω να σας πω και να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς δεν ήρθαμε να κάνουμε μερεμέτια, αλλά μεγάλες αλλαγές και τομές. Δεν ήρθαμε να υπηρετήσουμε μία μίζερη Ελλάδα, αλλά ήρθαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών, τη θέση της χώρας, να αλλάξουμε τις δομές και να κάνουμε βαθιές τομές και αλλαγές.
Και ξεκινάω με τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε μέσα στις υπηρεσίες μας. Πρέπει να καταπολεμήσουμε μέσα στα Σώματα Ασφαλείας την αυθαιρεσία και την αστυνομική βία. Ξεκινάω από αυτό πρώτο, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ανατάξουμε και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας.
Η νέα ανεξάρτητη αρχή, λοιπόν, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες είναι αρμόδια για την εξέταση καταγγελιών από την πλευρά των πολιτών για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας. Ελπίζω ότι σε ενάμισι μήνα από σήμερα αυτή η Υπηρεσία θα λειτουργεί και θα δέχεται καταγγελίες από πολίτες, ούτως ώστε έγκαιρα, αντικειμενικά και δίκαια να εξετάζονται αυτές οι καταγγελίες.
Προχωρούμε πολύ σύντομα. Υποθέτω ότι μέχρι τέλος Γενάρη θα έχουμε κλείσει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο το οποίο θα έχει αναφορές και ρυθμίσεις για αυτόφωρες διαδικασίες πειθαρχικού δικαίου σε περίπτωση που τα πράγματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και σοβαρά και αφορούν ιδιαίτερα περιστατικά βίας.
Από 1ης Ιανουαρίου όλοι οι αστυνομικοί -και τα ΜΑΤ και οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις- θα φορούν διακριτικά. Προχωρούμε στην αποστρατικοποίηση της αστυνομίας. Προχωρούμε σε νέο δίκαιο για τις κρίσεις των αστυνομικών. Όλη αυτή η «βυζαντινή» διαδικασία της κρίσης σταματάει, ούτως ώστε η αξιοκρατική αξιολόγηση και κρίση να είναι στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου οι αξιωματικοί να έχουν κίνητρα, για να αποδώσουν.
Τα ΜΑΤ και η εμφάνισή τους, η κατάργηση των χημικών που χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις είναι μια από τις μεγάλες και γρήγορες προτεραιότητές μας που θα ακολουθήσουν τους πρώτους μήνες του 2009 και ένας νέος σχεδιασμός για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, έτσι ώστε να μη διατίθενται πολλές αστυνομικές δυνάμεις. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος ο οποίος διαδηλώνει να διαδηλώνει ελεύθερα, χωρίς ωστόσο να κλείνουμε τις πόλεις και να δημιουργούμε τεράστια προβλήματα.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουμε το δίκαιο και τους νόμους για τις συγκεντρώσεις. Για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση, επαναλαμβάνω και πάλι ότι αναφέρομαι στο καθαρά επιχειρησιακό μέρος, το οποίο θα αλλάξει προς το καλύτερο και για τους διαδηλωτές και για τους πολίτες.
Προχωρούμε στη δημιουργία του Αρχηγείου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, δηλαδή του Λιμενικού Σώματος, το οποίο μέχρι σήμερα ουδέποτε ουσιαστικά υπηρέτησε τους πραγματικούς του στόχους, που είναι η φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας, των θαλασσίων συνόρων, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο χώρο της θάλασσας και των λιμανιών και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Μεταφέρεται μέχρι τέλος Γενάρη όλη η εγκατάσταση της πολιτικής προστασίας της χώρας από το κέντρο της Αθήνας στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Έτσι, ενοποιούνται όλα τα επιχειρησιακά κέντρα της χώρας που ασχολούνται με διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε, με βάση το προσωπικό των δασοπυροσβεστών, δηλαδή των 5,5 χιλιάδων εποχικών, να δημιουργήσουμε μια νέα υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη χώρα.
Θέλω λίγο να αναφερθώ στις δράσεις αντιεγκληματικής πολιτικής. Από 2 Ιανουαρίου καθιερώνεται ο αστυνόμος της γειτονιάς, μαζί με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με δίκυκλα σε όλο το λεκανοπέδιο, στη Θεσσαλονίκη, στις μεγάλες πόλεις και στις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας......"

Μπορείτε να δείτε ΟΛΟ το πρακτικό στην σελίδα της ΒΟΥΛΗΣ. Το κομμάτι όμως που μας ενδιαφέρει είναι το παραπάνω.

Πολύ καλή αρχή αφού ανακοινώνεται πλέον από τον Υπουργό στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2010 η σύσταση του Νέου Σώματος Πολιτικής Προστασίας !!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! Θέλω να πιστεύω ότι αυτή θα είναι Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΜΑΣ !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777