10 Φεβρουαρίου 2010

Εισοδηματική πολιτική 2010

Πάγωμα μισθών και προσλήψεων-Αύξηση μόνο για συντάξεις μέχρι 2000 ευρώ-Περικοπές επιδομάτων
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010


"Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2010 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου μετά από διαδοχικές μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές.
Περικοπές επιδομάτων, πάγωμα μισθών που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση αποδοχών από 18 εως 345 ευρώ αναλόγως του μισθού και πάγωμα προσλήψεων μεταξύ των ρυθμίσεων.
Από τις περικοπές δεν εξαιρούνται ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης.
Αμεσα θα ξεκινήσει ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο, βασικό και διαχρονικό αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου για να κατευνάσει ίσως και τις αντιδράσεις.........
..............
Πολιτική προσλήψεων

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πολιτική προσλήψεων που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την πραγματική αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (υπολογίζεται ότι μόνο το 2009 συνταξιοδοτήθηκαν από τον δημόσιο τομέα 14.000 άτομα και διορίστηκαν 29.000 νέοι υπάλληλοι).
Για τη συγκράτηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και τη στελέχωση τομέων και υπηρεσιών που έχουν πραγματικά ανάγκη η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει και συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τις εξής δεσμεύσεις:
* Αναστολή όλων των προσλήψεων για το 2010 (με μερική εξαίρεση στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας).
Η αναστολή προσλήψεων για το 2010, όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της εύλογης προσδοκίας των πολιτών που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους. Θα προβλεφθεί η σταδιακή τους απορρόφηση από το Δημόσιο τα επόμενα έτη, με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.
Βεβαίως, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης έχουμε εξαιρέσει από την αναστολή προσλήψεων τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας. Διυπουργική Επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, με βάση τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας (ΠΥΣ 33/2006, ως ισχύει).
Ο κανόνας του απολύτως αναγκαίου πρέπει να αποτελέσει και το μέτρο έγκρισης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου λ.χ. εποχιακό προσωπικό δασοπυρόσβεσης. Η αναστολή διορισμών / προσλήψεων για να έχει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα θα ισχύσει και για τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ.
* Εφαρμογή κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το 2011 και μετά.
Ο λόγος 1 πρόσληψη/διορισμός προς 5 αποχωρήσεις υπαλλήλων θα λειτουργήσει στο σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι σε επίπεδο υπουργείου ή άλλης οργανικής μονάδας, προκειμένου να αποτελέσει τον μοχλό ορθολογικής ανακατανομής πλεονάζοντος προσωπικού στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης.
Η ανακατανομή αυτή θα υλοποιηθεί και με συγχώνευση φορέων. Άλλωστε έχει πρόσφατα συσταθεί σχετική 7μελής Διυπουργική Επιτροπή για τη σύσταση και μετατροπή υπηρεσιών και φορέων, που θα μπορούσε να αναλάβει την παρακολούθηση εφαρμογής του κανόνα 1 προς 5....."

Διαβάστε όλο το άρθρο για την ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777