20 Μαρτίου 2010

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά στα σχόλια των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ανοιχτή επικοινωνία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας υλοποιήθηκε online μέσω της ιστοσελίδας www.yptp.gr και είχε συνολική διάρκεια δύο μηνών.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στην επικοινωνία και κατέθεσαν τις απόψεις τους και δεσμεύεται να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων μέσων επικοινωνίας με τους πολίτες και το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου.....
...Επισυνάπτονται η ποσοτική ανάλυση, σύνοψη και απαντήσεις του Υπουργού για κάθε Σώμα σε μορφή . pdf , ενώ επίσης είναι διαθέσιμες και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.yptp.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3065&Itemid=407&lang=GR

Διαβάστε ΟΛΟ το Δελτίο Τύπου καθώς και τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που δόθηκαν απο τον ΥΠΟΥΡΓΟ στο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
ΠΑΡΑΚΑΤΩ παραθέτω τις Ερωτήσεις-Τοποθετισεις που έγιναν για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες καθώς και τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που δόθηκαν ανά κατηγορία:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να αξιοποιηθούν στον τομέα της πρόληψης, ή να υπαχθούν σε Σώμα Πολιτικής Προστασίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ: Για το θέμα των συμβασιούχων πυροσβεστών, αναμένεται σύντομα να υπάρξει οριστική ρύθμιση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άμεση πρόσληψη με κριτήρια την ισχυρή μοριοδότηση εποχικών δασοπυροσβεστών, για την εμπειρία τους και την εντοπιότητα, για αποφυγή του φαινομένου των αποσπάσεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ: Στόχος μας είναι η ριζική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση τα σύγχρονα πανεπιστημιακά πρότυπα. Αναγκαστικά ο πήχης θα τοποθετηθεί ψηλά: δεν μπορούν να γίνουν όλοι πυροσβέστες. Στο Σώμα θα γίνονται δεκτοί μόνο οι καλύτεροι από όσους θέλουν και μπορούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι Συμβασιούχοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται σε διαφορετικά αντικείμενα ανάλογα με την ειδικότητα που εργάζονται (πυροφύλακες, περιπολικά, πεζοπόρα), η εκπαίδευση να πραγματοποιείται στο πεδίο της μάχης και όχι στις αίθουσες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ: ....Πρόθεσή μου είναι η συνολική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. Από την αρχική εισαγωγή στο Σώμα μέχρι και το τέλος της καριέρας του, ο πυροσβέστης πρέπει να έχει πρόσβαση στις κατάλληλες εγκαταστάσεις και βοηθήματα ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει....

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μισθοί των συμβασιούχων να είναι ανάλογοι με των μονίμων και να αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων και να μην παραμένουν όσο του ανειδίκευτου εργάτη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ: Όπως ανακοινώσαμε και πρόσφατα, δεν πρόκειται να θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ το ένστολο προσωπικό δεν θα υπαχθεί στο ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα αυτά εξετάζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δεδομένης της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ασφάλιση δημοσίου στους συμβασιούχους.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ: Η προσπάθεια κινείται σε δύο κατευθύνσεις: σε όλες τις περιπτώσεις ο πυροσβέστης πρέπει να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα ασφαλιστικά του δικαιώματα πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Απο την άλλη, είναι αναγκαία η βελτίωση της φυσικής κατάστασης όλου του προσωπικού μέσω της δημιουργίας πλαισίου κινήτρων και ευκαιριών για διαρκή αυτοβελτίωση. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο περιοδικής αξιολόγησης του προσωπικού μέσω υγειονομικών εξετάσεων, αθλητικών διαδικασιών και ελέγχου βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ίδια μέσα και εξοπλισμό όπως των μονίμων πυροσβεστών και στους συμβασιούχους και στους εθελοντές.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ:....Ο πυροσβέστης διακινδυνεύει τη ζωή του για να σώσει το συνάνθρωπό του. Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό που θα του επιτρέψει να φέρει την αποστολή του σε πέρας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας. Στον τομέα της ασφάλειας δεν γίνονται εκπτώσεις. Θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια βελτίωσης του παρεχόμενου ατομικού εξοπλισμού και διατιθέμενων μέσων....

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777