20 Ιουνίου 2010

«Οπλα» από το ΕΜΠ κατά πυρκαγιών.

Γιαννης Eλαφρος

Τεχνολογία -και μάλιστα ελληνική- για την προστασία των δασών υπάρχει. Λείπει όμως το πολιτικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή της.
Αυτό είναι το μήνυμα της χθεσινής παρουσίασης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οκτώ διαφορετικών προγραμμάτων για την έγκαιρη ειδοποίηση πυρκαγιών, τη διαμόρφωση μοντέλων για την πορεία τους, τη δημιουργία τεχνολογίας πυρόσβεσης και ανάσχεσης, την αποτύπωση των καμένων και τη θεσμική θωράκιση των δασών και των ορεινών όγκων.
Δορυφόροι, αισθητήρες, ασύρματα δίκτυα ειδοποίησης, σαρωτές λέιζερ, ψηφιακοί χάρτες, χρήση τηλεπισκόπησης, νέες επιβραδυντικές ουσίες μακράς διάρκειας, φράχτες που σταματούν τη φωτιά και νομική ασπίδα του Υμηττού, που θα σταματήσει τους εμπρηστές, είναι μερικά από τα «όπλα» του Πολυτεχνείου.
Δεν πρόκειται για σχέδια επί χάρτου, αλλά για τεχνολογίες που ήδη υλοποιούνται. Οπως το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εγκαταστάθηκε στη Μεσσηνία, η τεχνολογία ArcFIRE, που αναπτύσσεται στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, τα συστήματα λέιζερ (τεχνική Lidar) κ.ά.
«Είναι η αντίδραση του Πολυτεχνείου στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και του 2009», τόνισε ο αντιπρύτανης κ. Γιάννης Πολύζος. «Σήμερα δείξαμε το ερευνητικό μας έργο, όμως οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και γενικότερα της πολιτείας απουσιάζουν», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, συντονιστής της εκδήλωσης.
«Πώς να μιλήσουμε για τεχνολογικά συστήματα πρόληψης, όταν οι νομαρχίες δεν έχουν ακόμα προσλάβει τους οδηγούς των πυροσβεστικών οχημάτων;», είπε στην «Κ» ο κ. Βασίλης Βεσκούκης, επίκ. καθηγητής στη σχολή Τοπογράφων. «Πού είναι ο ορθολογισμός όταν υπήρχαν νομαρχίες που προτίμησαν να αγοράσουν ακριβά συστήματα ιδιωτών, παρά τα πολύ πιο οικονομικά του ΕΜΠ;»

Σ.Δ: Το δημοσίευμα μου το έστειλε συνάδελφος τον οποίο και ευχαριστώ.
Είναι από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και με τον πλέον γλαφυρό τρόπο καυτηριάζει την νοοτροπία η οποία ακόμα υπάρχει στο Κράτος είτε αυτό είναι από Υπουργεία είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτοιμα συστήματα και μάλιστα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και κανείς δεν τα παραλαμβάνει .
Όχι 2007 και 2009 άλλα μυαλό δεν θα βάλετε ούτε το 2100 !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777