21 Ιουνίου 2010

Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια...ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ & πάλι ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ !!!

Του ΑΡΗ ΚΟΛΟΜΒΑΤΣΟΥ

«Οπλισμένη» με ελλείψεις είναι η κρατική μηχανή για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους για τη δασοπροστασία, οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος κάνουν λόγο για ανακοινώσεις εντυπωσιασμού και υποστηρίζουν ότι η προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία καθυστέρησε πάρα πολύ, με τα χρονίζοντα προβλήματα να παραμένουν. Μεγάλα κενά στο προσωπικό, παλιά πυροσβεστικά οχήματα αλλά και μειωμένες και καθυστερημένες οι κρατικές ενισχύσεις στους δήμους για τα μέτρα πρόληψης. Οι σχετικά πρόσφατες καταστροφές το καλοκαίρι του 2007, όπου η πύρινη λαίλαπα «καταβρόχθισε» χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Πάρνηθα, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν την κατάσταση. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χώρα μας έχει απολέσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής χαρτογράφησης που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δυστυχώς το νούμερο αυξάνει χρόνο με τον χρόνο.
«Δεν είμαστε έτοιμοι», είπε στον Κυριακάτικο «Αδέσμευτο» ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Φίλιππος Παντελεάκος. «Υπάρχει εικόνα διάλυσης. Μετά από έλεγχο που έγινε σε διάφορες περιοχές της χώρας διαπιστώθηκε οτι δεν έχουν ληφθεί καν τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης».
Πράγματι, όπως επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από αρμόδια συνεργεία της Πυροσβεστικής διαπιστώνοντας πολλές παραλείψεις. Οπου διαπιστώθηκαν οι παραλείψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στις χωματερές και τους ΧΥΤΑ, εστάλησαν επιστολές προς τους περιφερειάρχες με κοινοποίηση στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε οι δήμοι να συμμορφωθούν και να προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα προστασίας........................

Ομάδες Δικυκλιστών δημιουργούνται σε όλη την επικράτεια με στόχο την περιφρούρηση του δάσους, την προστασία από εμπρησμούς και αμελείς συμπεριφορές πολιτών, τον έγκαιρο εντοπισμό και την άμεση επέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Πανελλαδικά θα χρησιμοποιηθούν 150-200 μηχανές και περίπου 800 οδηγοί εκ των οποίων περίπου 650 εποχικοί πυροσβέστες σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με έμφαση στην Αττική. Οι δικυκλιστές εκπαιδεύονται και θα ξεκινήσουν σταδιακά να περιπολούν στα δάση τον Ιούνιο (σ.σ. ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ομάδων της Αττικής) αλλά... μέχρι τώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει προμηθευτεί τις μοτοσικλέτες σημειώνει ο κ. Παντελεάκος.
Μεγάλες ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν και στο προσωπικό με τις κενές οργανικές θέσεις να ξεπερνούν τις 3.500 και μεγάλη πιθανότητα ο αριθμός να αυξηθεί, αφού και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως και στην Ελληνική Αστυνομία παρατηρείται «μαζική έξοδος» από το Σώμα λόγω του Συνταξιοδοτικού. «Από την αρχή του χρόνου αποστρατεύτηκαν 350 πυροσβέστες ενώ πέρσι 250. Εκφράζουμε την ανησυχία ότι ο αριθμός θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο», σημειώνει ο κ. Παντελεάκος.
Οπως είναι φυσικό οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων καθιστούν ακόμα δυσκολότερο το έργο των πυροσβεστών που θα κληθούν και φέτος να δουλέψουν υποχρεωτικές υπερωρίες χωρίς να πληρωθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν πυροσβέστες που περιμένουν να πάρουν την άδεια του 2007.
Την ίδια ώρα οι 5.500 εποχικοί πυροσβέστες δέχτηκαν ακόμα ένα χτύπημα, αυτό της μείωσης του χρόνου εργασίας κατά 1 μήνα -από 8 μήνες σε 7 μήνες- ενώ ζουν με την αγωνία περιμένοντας την εργασιακή αποκατάσταση τους.
Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης, την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός ΠΡΟΠΟ κ. Βούγιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαδικασία μονιμοποίησης του συμβασιούχου προσωπικού του Π.Σ.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα συμπεριληφθεί στο αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο το πόρισμα της Επιτροπής για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών. Το υπουργείο σκοπεύει να καλύψει τα περίπου 3.800 οργανικά κενά του Π.Σ. από τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Η διαδικασία μονιμοποίησης θα δημιουργήσει κοινό πίνακα όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών που καλύπτουν τα απαιτούμενα από το πόρισμα κριτήρια από τον οποίο και θα προσλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός κάθε έτος, αρχίζοντας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (ώστε να προλάβουν τα όρια ηλικίας της διαδικασίας). Οσοι δεν επιτύχουν στην παραπάνω διαδικασία θα συνεχίσουν να εργάζονται ως συμβασιούχοι πυροσβέστες. Βέβαια, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και μένει να αποδειχθεί αν θα εφαρμοστεί στην πράξη τις προσεχείς εβδομάδες, γι’ αυτό και η Ομοσπονδία βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα παρακολουθώντας τις εξελίξεις. .............."

Διαβάστε όλο το ενδιαφέρον άρθρο στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777