31 Ιουλίου 2010

Εγκλωβισμοί στις Δασικές Πυρκαγιές....εσείς θα επιβιώσετε;

Του Γεωργακόπουλου Αντρέα
Εθ. Αρχιπυροσβέστη

1. Ακραία Συμπεριφορά Δασικών Πυρκαγιών - "καταιγίδα πυρκαγιάς" (Extreme Wildfire Behavior - Firestorm)
2. Μέτρα Ασφάλειας
3. Διαδικασίες Έκτακτης Ανάγκης και Επιβίωσης

* (α) Πληρώματα Πυροσβεστικών Οχημάτων.
* (β) Πεζοπόρα τμήματα
* (γ) Καταφύγιο στα κτίρια

Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο της φύσης, ξέρουμε ότι υπήρχαν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και θα υπάρχουν μάλλον και αλλά τόσα. Μετά από τόσα πολλά χρόνια τα δάση έχουν εξελιχθεί να χρειάζονται διαδοχικές πυρκαγιές μικρού έως μεσαίου μεγέθους (έρπουσες πυρκαγιές) για να ανανεώνετε το χώμα, για να καθαρίζονται τα υποστρώματα και για να ανοίγουν οι σπόροι διάφορων πυρογενών δέντρων για την αναπαραγωγή τους. Π.χ. Όπως κάποια ήδη πεύκων και ευκαλύπτων............

1. Ακραία Συμπεριφορά Δασικών Πυρκαγιών - "καταιγίδα πυρκαγιάς" (Extreme Wildfire Behavior - Firestorm)

Ας μπούμε στο θέμα μας, όταν στις σημερινές μας εποχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εκδηλώνετε μια δασική πυρκαγιά σε ένα γέρικο δάσος είτε από εμπρησμό, είτε από αμέλεια, είτε από φυσικές αιτίες (κεραυνός, τυχαία ανάφλεξη κλπ.) παρατηρείται μια μεγάλη μέχρι και πολύ μεγάλη ένταση πυρκαγιάς (επικόρυφες πυρκαγιές). Αυτό γίνεται διότι σε ένα γέρικο δάσος (δάσος το οποίο δεν έχει καεί για παρά πολλά χρόνια) υπάρχει πολύ περισσότερη καύσιμη ύλη, οι πυρκαγιές μεγάλης έντασης δεν είναι θεραπευτικές για τα δάση διότι καταστρέφουν και σκοτώνουν τα ζωντανά δέντρα (κάτι το οποίο δεν γίνεται στης έρπουσες πυρκαγιές) και αλλάζουν οι χημικές ενώσεις στο χώμα κάνοντας το να μην απορροφά το νερό αποτελεσματικά.
Όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι επικίνδυνες, χαμηλή σχετική υγρασία, υψηλές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες και δυνατούς άνεμους και έχουμε την εκδήλωση μιας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς τότε είναι πολύ πιθανόν, ότι θα παρατηρηθεί ακραία συμπεριφορά δασικής πυρκαγιάς ή κοινώς "καταιγίδα πυρκαγιάς". Αυτό το φαινόμενο γίνεται όταν η ατμόσφαιρα γίνεται σχεδόν εύφλεκτη, το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς προθερμαίνει τα δέντρα μπροστά του τα όποια δεν καίγονται ακόμα.
Στα δέντρα που προθερμαίνονται υπάρχουν διάφορες ουσίες (ρετσίνι πεύκου, λάδι ευκαλύπτου κλπ.) τα όποια όταν βράζουν και εξατμίζονται απελευθερώνουν εύφλεκτα αέρια. Όταν αυτό γίνετε ταυτόχρονα από δεκάδες στρέμματα δάσους το οποίο προθερμαίνεται και απελευθερώνει εύφλεκτα αέρια, η ατμόσφαιρα σχεδόν μετατρέπεται σε εκρηκτική όπου παρατηρείται το φαινόμενο της καταιγίδας πυρκαγιάς.
Οι πυροσβέστες αντικρίζουν ένα τοίχο πυρός, με φλόγες να ενώνονται και να ξεπετούν σε ορισμένα σημεία μέχρι και 20 μέτρα πάνω από τις κορυφές δέντρων. Η μέρα γίνεται νύχτα, και ο ήλιος κόκκινος, ο αέρας λιγοστεύει διότι το καταναλώνει η πυρκαγιά και η ζέστη είναι ανυπόφορη.
Ξέρω ότι μερικοί από εσάς έχετε ζήσει τέτοιες καταστάσεις και σας επαναφέρω μνήμες συμβάντων που προτιμάτε να ξεχάσετε αλλά ξέρετε ότι δεν πρέπει, πρέπει να θυμόσαστε ώστε να μην ξανά βρεθείτε εκεί στη πρώτη γραμμή κάτω από τέτοιες συνθήκες διότι είναι, κίνδυνος θάνατος.
Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο της καταιγίδας πυρκαγιάς παρατηρείται σε πολύ μεγάλες πυρκαγιές γέρικων δασών με μεγάλο σχετικό φορτίο καύσιμης ύλης αλλά και σε πυρκαγιές ξερών χόρτων θαμνωδών εκτάσεων μεγάλου μεγέθους λόγου ότι το σχετικό φορτίο της καύσιμης ύλης είναι μικρό αλλά η καύσιμη ύλη είναι πολύ ξερή κάνοντας της πυρκαγιά να μεταδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα και ένταση.....


Σ.Δ: Αποσπάσματα από ενδιαφέρον άρθρο που συνέταξε συνάδελφος Εθελοντής πυροσβέστης και δημοσιεύθηκε στον δημοφιλή ιστοχώρο της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777