19 Αυγούστου 2010

Συναγερμός για πυρκαγιές από το Σαββατοκύριακο.

Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα τίθενται από το ερχόμενο Σάββατο όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των εποχικών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων.
Η ενίσχυση των βόρειων ανέμων από το Σάββατο, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, δημιουργούν έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό, που ευνοεί την εκδήλωση και επέκταση των πυρκαγιών.
«Μέχρι στιγμής, με εξαίρεση τις φωτιές στη Σάμο, το καλοκαίρι πηγαίνει αρκετά καλά. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τις ακριβείς προγνώσεις των μετεωρολόγων, ώστε να αποφασιστεί και ο βαθμός ετοιμότητας. Πάντως, οι πρώτες προγνώσεις που δείχνουν ενίσχυση των ανέμων είναι ανησυχητικές και θα πρέπει όλοι και οι πολίτες να είναι σε επιφυλακή, να μην κάνουν χρήση φλόγας στην ύπαιθρο, ώστε να μην προκαλέσουν άθελά τους κάποια πυρκαγιά»,
σημείωσε ο Νικόλαος Τσόγκας, εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.......
«Εχει γίνει προετοιμασία ώστε να είμαστε σε επιφυλακή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια το διάστημα αυτό είχαμε τις περισσότερες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές», πρόσθεσε ο Χρήστος Γκολιδάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης......
Σύμφωνα με τους ειδικούς δασολόγους, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι σήμερα και κυρίως τα πολύ υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας δεν ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Ενδεχόμενη αλλαγή του καιρού και ισχυροί άνεμοι θα μεταβάλουν τις συνθήκες. Πάντως, όπως επισημαίνουν, με δεδομένο ότι το 70% - 80% προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια, η βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή χρήσης της φωτιάς, στις περιοχές που κινδυνεύουν και ιδιαίτερα τις ημέρες και ώρες υψηλής επικινδυνότητας.

Ειδικοί πυροσβέστες
Στο μεταξύ προς επίλυση φαίνεται πως οδηγείται, έπειτα από πολλά χρόνια, το ζήτημα των 5.400 εποχικών πυροσβεστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που προωθείται είναι η πρόσληψή τους, στα πρότυπα των Ειδικών Φρουρών, με 12μηνες συμβάσεις δημοσίου δικαίου, πενταετούς διάρκειας. Πάντως, προς το παρόν, το μόνο που έχει γίνει η μείωση της χρονικής διάρκειας της σύμβασής τους από τους 8 σε 7 μήνες, στο πνεύμα των γενικότερων περικοπών, με αποτέλεσμα να πληρώνονται από το ταμείο ανεργίας για πέντε μήνες, αντί για τέσσερις που έμεναν άνεργοι μέχρι και πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σ.Δ: Προς δημοσιογράφο του παραπάνω άρθρου. Οι "εποχικοί πυροσβέστες" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ κακώς γράφετε λοιπόν "όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των εποχικών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων". Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ο δαίμων του τυπογραφείου έβαλε το χεράκι του. ΠΡΟΣΟΧΗ λίγο γιατί είμαστε ευαίσθητοι σε τέτοια "λαθάκια" !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777