22 Αυγούστου 2010

ΠΑΝΤΟΥ ΦΩΤΙΕΣ .............

Δραματική νύχτα στην Κάρυστο από την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Μεκουνίδα και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκκενώθηκαν οικισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Τέσσερις πυρκαγιές στην Κρήτη.

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την περιοχή Μεκουνίδα και κατέκαιε αγροτοδασική έκταση, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων.
Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα χωριά Γραμπιά, όπου οι φλόγες πέρασαν από αυλές των σπιτιών, τους Μύλους, την Παλαιά Χώρα και λίγο μετά τις 12 το βράδυ η φωτιά έφτασε στο χωριό Πηγαδάκια.
Στις 02.30 ο άνεμος άλλαξε φορά και στράφηκε σε βόρειο - βορειανατολικό και το μέτωπο έφτασε στο χωριό Αετός, προχωρώντας προς τη θάλασσα.
Πολλές κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες εκκενώθηκαν σε πέντε χωριά, σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ωστόσο δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Λίγα λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής η πύρινες γλώσσες «έγλειψαν» τα πρώτα σπίτια της Καρύστου, ενώ πέρασαν και μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 8 - 10 χιλιομέτρων.
Στην περιοχή έπνεαν ριπαίοι άνεμοι εντάσεως 10 με 11 μποφόρ. Η ταχύτητα του ανέμου έφτασε κατά μέσο όρο στην περιοχή τα 43 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Η κατάσταση κρίθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα ως ιδιαιτέρως σοβαρή
και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για «δύσκολη νύχτα», καθώς η ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν επιτρέπει στα εναέρια μέσα να λάβουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης.
Ολονύχτια μάχη δίνουν οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 55 πυροσβέστες και 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με 23 οχήματα της πυροσβεστικής και άλλα 10 των δήμων του νησιού, ενώ από τις 11 το βράδυ άρχισαν να καταφθάνουν ενισχύσεις από γειτονικούς νομούς.
Τέσσερις πυρκαγιές στην Κρήτη

Σχεδόν ταυτόχρονα, ακόμη τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώνονταν σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα στην Κρήτη, ωστόσο η εικόνα είναι ελάχιστα καλύτερη σε σχέση με την Κάρυστο.
Συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σελιά. Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Η δεύτερη εστία φωτιά βρίσκεται στην περιοχή Ακούμια. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σ.Δ: Μέχρι και αυτή την ώρα στην Κάρυστο αλλά και στην Κρήτη μαίνονται οι πυρκαγιές. Όπως μου είπε ένας συνάδελφος με μήνυμα στην ΚΡΗΤΗ "γίνετε ΚΟΛΑΣΗ"
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777