07 Σεπτεμβρίου 2010

Δυό Τρία λόγια και Σκόρπιες Σκέψεις...

Παρ όλο που ο Υπουργός άλλαξε και ο καινούργιος μάλλον θα θέλει κάνα 2μηνο να…… ενημερωθεί, ας μιλήσουμε λίγο, έτσι για να είχαμε να λέγαμε, για το σχέδιο νόμου που «ετοίμασαν» από το Υπουργείο για τους «Επικουρικούς» που έγιναν «Ειδικοί» και μετά, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, ξαναέγιναν «Επικουρικοί» Πυροσβέστες.

Σκοπός του Νομοσχεδίου αυτού σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου με την οποία ΘΑ κατατεθεί στην Βουλή είναι «συνιστάται στο Π.Σ. μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού η οποία θα υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη» ενώ σε ένα άλλο σημείο της αναφέρει «δεν θα χρειάζεται πλέον η πρόσληψη νέων Εποχικών πυροσβεστών, ώστε σταδιακά ο θεσμός αυτός να εκλείψει». Με λίγα λόγια δηλαδή ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΤΕΛΟΣ, αυτό θέλουμε και εμείς, να σταματήσει η ΟΜΗΡΙΑ !!! Έρχονται οι «Επικουρικοί» ή οι «Ειδικοί» πυροσβέστες με το καθεστώς των συνοριοφυλάκων (Ν.2622/98) που σε κάποια σημεία μας τα χαλάνε λίγο. Αναφέρω κάποια από αυτά που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

  1. 5ετία 12μηνη με ανανέωση της στο τέλος αυτής.
2. Οργανικές Θέσεις 2.000 που παίρνονται από το Π.Σ.
3. Γραμματικές γνώσεις Γυμνασίου.
4.
Θα πρέπει να εργάζονται συνεχόμενα κατά τα έτη 2007 έως 2010.
5.
Δεν έχει αθλήματα, δεν έχει ύψος, δεν έχει γραπτά.
6.
Υγειονομικές εξετάσεις όπως των υπηρετούντων μονίμων πυροσβεστών
7.
Κυρωμένοι πίνακες Επιτυχόντων για 3 χρόνια.
8.
2 μήνες σχολή πυροσβεστών.
9. Μεταθέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρέπει να πω ότι πριν από 40 περίπου ημέρες όταν η ΠΟΣΠΥΔ είχε πάει στο Υπουργείο και συζητούσε με τους νομικούς για το σχέδιο αυτό οι θέσεις ήταν 3.000 με προοπτική να γίνουν 3.500 ενώ τα καθήκοντα θα ήταν σαν των μονίμων πυροσβεστών συν την δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία ενώ το όνομα ήταν Ειδικοί Πυροσβέστες ενώ με έγγραφό της η ΠΟΣΠΔΥ μας ενημέρωνε μετά από λίγες ημέρες που είχε συνάντηση με τον Υπουργό και Γενικό τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα (μέσα και το δημοτικό).
Σήμερα αυτό έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Οι θέσεις όπως αναφέρω παραπάνω είναι 2.000, τα καθήκοντα είναι δασοπυρόσβεση, δασοπροστασία και "επικουρικά" τα γενικά ενώ το όνομα έγινε Επικουρικοί Πυροσβέστες.
ΠΟΤΕ έγιναν αυτές οι αλλαγές, ΓΙΑΤΙ έγιναν και από ΠΟΙΟΥΣ έγιναν ακόμα δεν έχω μάθει ακριβώς. ΠΟΙΟΣ έβαλε το χεράκι του και ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ το έβαλε περιμένω να το μάθω επίσης.
Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι γνωρίζω. Τώρα θα μου πείτε πάει πέταξε το πουλάκι. Ναι μπορεί να είναι και έτσι μπορεί όμως κάνοντας αυτό το σχέδιο νόμου Νόμο να πουν "σας λύσαμε το πρόβλημα δεν ασχολούμαστε άλλο μαζί σας," ενώ ξεκάθαρα μας λένε ότι και Εποχικοί μένουμε δεν μένουμε.
Επίσης η πληροφορία που είχα από τον Μάιο επιβεβαιώνετε σιγά σιγά. Έχουν λοιπόν σκοπό από του χρόνου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή τα τελευταία χρόνια να κάνουν και συμβάσεις. Παράδειγμα, από την Λαμία και κάτω έχουμε συνεχώς επικινδυνότητα 3 και 4, οι συνάδελφοι εκεί θα υπογράφουν σύμβαση για 6 - 7 μήνες ενώ από την Λαμία και πάνω που η επικινδυνότητα είναι 2 με το ζόρι 3 θα υπογραφούν συμβάσεις 4 – 5 μήνες. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και με το πώς κατανεμήθηκαν φέτος τα νυχτερινά, οι Κυριακές και οι Υπερωρίες. Πλήρης ανατροπή λοιπόν των όσων γνωρίζαμε.

Καλό επίσης είναι ΕΠΙΣΗΜΑ να δούμε αυτό το σχέδιο νόμου !!!
Εύχομαι να κάνω λάθος αλλά τα πράγματα για τον κλάδο δεν θα είναι πλέον τα ίδια. Κατά πάσα πιθανότητα για το παραπάνω κείμενο να κατηγορηθώ από ορισμένους αλλά τι να κάνουμε μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777