22 Σεπτεμβρίου 2010

Αμφίρροπη μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις.

Μάχη, που όμως θεωρείται πως ίσως έχει ήδη κριθεί, δίνουν για το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων οι συνδικαλιστές με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο με την τρόικα.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο..την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχει τον "τελευταίο λόγο".
Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αφήνοντας έτσι μεγάλα περιθώρια για εργοδοτική αυθαιρεσία. Το θέμα - που είναι και το μοναδικό από τις εργασιακές αλλαγές που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που παραμένει, προς το παρόν, ανοιχτό - συζήτησαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τους επικεφαλής της τρόικας και τη ΓΣΕΕ χθες η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στη συνάντηση με την τρόικα διατυπώθηκε η θέση, ότι η επιθυμητή ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, για τις οποίες εκφράστηκε προβληματισμός, με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής αγοράς εργασίας.
Για το θέμα θα υπάρξει υπουργική απόφαση, μετά από συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα, μέσα στο Νοέμβριο.
Με υπουργικές αποφάσεις πριν από την επόμενη επίσκεψη της τρόικας το Νοέμβριο – όπως δεσμεύτηκε η υπουργός στην τρόικα - θα ρυθμιστούν και άλλες επώδυνες εργασιακές αλλαγές που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, όπως η μείωση των υπερωριακών αποδοχών, η ευελιξία στο ωράριο εργασίας, αλλά και η αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου στους 12 μήνες .
Επιπλέον, το υπουργείο ενημέρωσε χθες την τρόικα ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την διαιτησία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του και θα έχει υπογραφεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα: greece-salonika
Σ.Δ: Κλαδική σύμβαση έχουμε εμείς ΤΩΡΑ. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό από του χρόνου οι ΚΛΑΔΙΚΈΣ θα γίνουν επιχειρησιακές δηλαδή για παράδειγμα, αντί να "συνδιαλλασσόμαστε" εργασιακά με το Αρχηγείο αυτό θα γίνετε με τον εργοδότη δηλαδή την Δ.Π.Υ. της περιοχής σας. Βέβαια όλα αυτά είναι στο ιδιωτικό τομέα μέχρι στιγμής και εμάς ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ αλλά επειδή τώρα τελευταία κοιμόμαστε και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, ας το έχουμε στο μυαλό μας ότι του χρόνου μπορεί ΣΣΕ ΤΕΛΟΣ.
Χτες επίσης έμαθα ότι υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με συμβασιούχους διαφόρων κλάδων μαζί και η ομοσπονδία μας καθώς και stager' s. Τι συζητήθηκε δυστυχώς δεν γνωρίζω ελπίζω να ενημερωθούμε από την ΠΟΣΠΥΔ.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή υπάρχει ραντεβού του Υφυπουργού Προ.Πο. με της Ομοσπονδία μας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777