16 Ιανουαρίου 2011

Οι συμβασιούχοι δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ

Επιδικάστηκε αναδρομικά σε υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού και ανοίγει τον δρόμο για δικαίωση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

«Πράσινο φως» για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και στους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανάβει ο Αρειος Πάγος με απόφαση-σοκ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η αρεοπαγιτική απόφαση προσέφερε έναν πρωτοχρονιάτικο μποναμά σε 15 συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, κρίνοντας ότι δικαιούνται να εισπράξουν αναδρομικά για το διάστημα 2004 - 2005 ποσό 32.637 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μιας 4ετίας από την επίδοση της σχετικής αγωγής τους.
Κρίνοντας αντισυνταγματική, ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, τη μη επέκταση καταβολής του επιδόματος και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων, το ανώτατο δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για τη δικαίωση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, που επίσης διεκδικούν την επίμαχη παροχή αναδρομικά από το 2002 και νομιμοτόκως.

Αναγνώριση.
Η αρεοπαγιτική απόφαση, που εκδόθηκε ακριβώς πριν την αλλαγή του χρόνου (1723/10), αναγνωρίζει ότι η διαδοχική χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ (ειδική παροχή του νόμου 3016/02) σε πάρα πολλούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ (που αμείβονται με βάση το μισθολόγιο του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης), ανεξάρτητα από τον φορέα, το είδος και τις συνθήκες εργασίας, έχει καταστήσει την επίμαχη αυτή παροχή προσαύξηση του μισθού.
Συνεπώς η μη καταβολή της και στους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου αποτελεί αδικαιολόγητη δυσμενή μεταχείριση σε βάρος τους και παραβιάζει την αρχή της ισότητας, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος.
Σημειώνεται ότι εκκρεμούν πολλές παρόμοιες αγωγές και ο ΑΠ έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα την καταβολή των 176 ευρώ μόνο στους ειδικευόμενους ιατρούς (που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο των ιατρών) και στους εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης κλπ.
Αρνητική εισήγηση έχει γίνει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους δικαστικούς υπαλλήλους, ώστε να μην επεκταθεί και σε αυτούς το επίδομα, υπόθεση που παραπέμφθηκε για οριστική επίλυση σε μείζονα σύνθεση.
Ο ΑΠ δικαίωσε 15 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, που παρείχαν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, με την ιδιότητα ειδικών εργατών, βοηθών τεχνίτη, φύλακα-νυχτοφύλακα, σε καθήκοντα καθαριότητας, καλύπτοντας 8ωρο ημερησίως και αμειβόμενοι με βάση τις αποδοχές του μισθολογίου του Ν.2470/97.

Το ποσό
Θα λάβουν 32.637 ευρώ για δύο έτη
Τα αναδρομικά που τους επιδικάζονται κυμαίνονται από 176 ευρώ (καθώς ένας από αυτούς εργάστηκε μόνο ένα μήνα το 2004) μέχρι 3.295 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες και τους μήνες εργασίας τους το διάστημα 2004 - 05. Το συνολικό ποσό που ανα­μέ­νεται να λάβουν οι 15 συμ­βασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού είναι 32.637 ευρώ συν τους τόκους μιας 4ετίας από την επίδοση της σχετικής αγωγής τους. Απορρίφθηκαν αξιώσεις για το διάστημα 2002 - 03, γιατί είχε συμπληρωθεί η 2ετής παραγραφή, που κρίθηκε σύμφωνη με το Σύνταγμα (το Συμβούλιο της Επικρατείας τάσσεται υπέρ της 5ετούς παραγραφής), ενώ έγινε δεκτή ως συντα­γματική και η επιβάρυνση του Δημοσίου με το προνομιακό επιτόκιο του 6%, που έχει αμφισβητηθεί απ’ το Ευρω­παϊκό Δικαστήριο. Τέλος, απορρίφθηκε αίτημα να υπο­λογισθεί το επίμαχο επίδομα ως προσαύξηση του μισθού και για τα επιδόματα εορτών (Χριστουγέννων, Πάσχα) και άδειας.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σ.Δ: Στις 18 Ιανουαρίου θα εκδικαστεί στον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ, αν δεν πάρει πάλι αναβολή, και υπόθεση συμβασιούχων πυροσβεστών από το Λαύριο για τα 176. Σε ενημέρωση προς την ΠΟΣΠΥΔ όμως ο νομικός μας σύμβουλος διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις που αφορούν την μη υπογραφή των πληρεξούσιων από τους συναδέλφους που κατέθεσαν την αγωγή και το προσδίδει στην αμέλεια του τοπικού σωματείου που δεν ενημέρωσε τους συναδέλφους ακόμα και μετά έναν χρόνο. Αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, την πιθανότητα αναβολής της εκδίκασης Να σημειώσω εδώ ότι η υπόθεση δεν είναι το νομικού μας συμβούλου αλλά άλλου συναδέλφου του που από ότι φαίνετε τα φόρτωσε στον κόκορα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να παραθέσω το έγγραφο του νομικού μας διότι δεν έχω ιντερνετ και γράφω από άλλον υπολογιστή θα το κάνω όμως αμέσως μόλις μπορέσω.
Επίσης στις 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ θα εκδικαστεί στον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ και η υπόθεση για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777