27 Ιανουαρίου 2011

5 στο εδώλιο και το καπνισμένο τσουκάλι

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Στη Δικαιοσύνη οδηγούνται, έπειτα από τρία χρόνια ερευνών, συνολικά έξι άτομα, ως βασικοί υπαίτιοι της τραγωδίας των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών με τους δεκάδες νεκρούς στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007. Οι τότε βαρύγδουπες υπουργικές εκτιμήσεις, περί «ασύμμετρων απειλών», «τρομοκρατών» και «πρακτόρων άλλης χώρας» ως αιτία της καταστροφής, έπεσαν στο κενό, καθώς όπως αποδείχθηκε από τη δικαστική έρευνα οι παραλείψεις και οι ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων προκάλεσαν την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας με το υπ' αριθμ. 4/2011 πολυσέλιδο βούλευμά του, που εκδόθηκε στις 14.1.2011, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτη Μεϊδάνη,
παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας τους:

Α) Σοφία Α. Νικολοπούλου, συνταξιούχο του ΟΓΑ (σ.σ. πρόκειται για την ηλικιωμένη που έφτιαχνε κόλλυβα την ημέρα της καταστροφής και ξέχασε το μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς).
Β) Τον πρώην νομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα.
Γ) Τον ευρισκόμενο σε αργία δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο.
Δ) Τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο, προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων.
Ε) Τον Παναγιώτη Τσούρα εποχικό πυροφύλακα. Και
ΣΤ) τον Φώτιο Παππά, πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι ανωτέρω κατηγορούνται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Το βούλευμα

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, όπως αυτές περιγράφονται στο 180 (!) σελίδων βούλευμα, είναι αναλυτικά οι εξής:

1) Ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, η Σοφία Νικολοπούλου, ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος και ο εποχικός πυροφύλακας Παναγιώτης Τσούρας κατηγορούνται ότι από τη συγκλίνουσα αμέλειά τους: «Κάηκαν περίπου 150.000 στρέμματα δάσους και περί τα 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων στις περιοχές: Α) του Δήμου Ζαχάρως στον οικισμό Παλαιοχωρίου και στα δημοτικά διαμερίσματα Μακίστου, Μηλέας, Αρτέμιδας, Χρυσοχωρίου, Αρήνης, Ξηροχωρίου, Σχίνων, Σμέρνας, Ταξιαρχών, Κάτω Ταξιαρχών, Νεοχωρίου, Λεπρέου, Αγίου Ηλία Πρασιδακίου, Καλλιδόνας, Ροδινών, Ανηλίου και Καϊάφα. Β) του Δήμου Φιγαλείας, δ.δ. Φασκομηλιάς και Γ) του Δήμου Σκυλλούντος, δ.δ. Κάτω Σαμικού.

2) Οι ανωτέρω κατηγορούνται επίσης για τις ζημιές που υπέστησαν από τις φωτιές, κατοικίες, αγροικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, ζώα, πτηνά, κυψέλες, καλλιέργειες, γεωργικός εξοπλισμός, δίκτυα ύδρευσης, στάβλοι, αποθήκες, κοινωφελή δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, περίπου 20.000 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, περίπου 100.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και περίπου 30.000 στρέμματα υπολειμμάτων καλλιεργειών στις ανωτέρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε κίνδυνος για μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ιδιοκτησιών.

3) Οι ανωτέρω τέσσερις κατηγορούμενοι κατηγορούνται ακόμα ότι από συγκλίνουσα αμέλεια προκάλεσαν το θάνατο σε συνολικά 36 ανθρώπους. Επίσης στον πέμπτο κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλόπουλο, προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων, επιρρίπτονται ευθύνες για το φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες των τριών δασοπυροσβεστών στη στροφή του «θανάτου», στις παρυφές της μαρτυρικής Αρτέμιδας.

4) Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτιος Παππάς, παραπέμπεται να δικαστεί ως υπαίτιος επειδή:
«α) δεν ενήργησε ταχεία αναγνώριση της περιοχής που εκδηλώθηκαν και επεκτάθηκαν οι πυρκαγιές, ούτε διαίρεσε αυτή σε τομείς ορίζοντας κάποιον αξιωματικό ή υπαξιωματικό ως υπεύθυνο, ούτε κατένειμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις με ορθολογικό τρόπο, ούτε μερίμνησε για την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, ούτε εξασφάλισε μέσω ενός κέντρου επιχειρήσεων εντός του νομού Ηλείας τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης που ήδη επιχειρούσαν, παρά το γεγονός ότι του επισημάνθηκε από τον αρμόδιο αξιωματικό της Π.Υ. Πύργου Αναστάσιο Κοτσώνη και τους υπόλοιπους αξιωματικούς, όσο και από τον δήμαρχο Ωλένης Ιωάννη Παναγόπουλο... με αποτέλεσμα να καεί απροσδιόριστος αριθμός στρεμμάτων δασικών εκτάσεων α) στα δ.δ. Πλατάνου, Καυκανιάς, Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Πίσας, Πεύκης, Μηλιών, Καλυβακίων, Φρίξας, Παλαιάς Σκυλλουντίας, γεγονός που θα είχε αποφευχθεί αν ο κατηγορούμενος δεν είχε επιδείξει αμελή συμπεριφορά».

Κρόνιος Λόφος

Ο κ. Παππάς κατηγορείται επίσης για το θάνατο από αμέλεια δύο ατόμων στις άνω περιοχές, ενώ του αποδίδεται και η ευθύνη για την ολοσχερή καταστροφή του Κρόνιου Λόφου εντός του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε περισσότερα στην
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σ.Δ: Επιτέλους ΔΙΚΑΙΩΣΗ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΟΧΙ συγκάλυψη για τους 3 συναδέλφους μας στην Αρτέμιδα σε αντίθεση με την συγκάλυψη που υπήρχε και υπάρχει για τους 3 άτυχους συναδέλφους στο Δοξαρό.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777