04 Φεβρουαρίου 2011

Να προσεχθούν τα ταμεία ασφάλισης και οι μεταθέσεις.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υφυπουργού, σε μια - δυο βδομάδες θα κατατεθεί στην επιτροπή της βουλής.
Θέμα που πρέπει να προσεχθεί και έχουμε επισημάνει ως σωματείο στους βουλευτές που έχουμε έρθει σε επαφή αλλά και έγραψα εγώ εδώ, είναι τα ταμεία επικουρικό και πρόνοιας των μονίμων πυροσβεστών και οι μεταθέσεις.
Στην παρ. 16 του σχεδίου νόμου αναφέρετε ότι εκτός από το ταμείο κύριας ασφάλισης που θα είναι το ΙΚΑ, όπως άλλωστε όλων όσων προσλαμβάνονται πλέον στο δημόσιο από 1/1/2011, όσοι προσληφθούν ως Πυροσβέστες 5ετούς Υποχρέωσης θα "υπάγονται και στην ασφάλιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του πυροσβεστικού προσωπικού, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το προσωπικό αυτό". Το ποσό λοιπόν που θα πληρώνουμε από την μισθό των 750€ θα είναι μειωμένο επιπλέον 110 € δηλαδή ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 640 €, εδώ υπάρχει ανοιχτό και το θέμα της μη υπογραφής ΣΣΕ διότι πλέον θα υπάγονται όσοι προσληφθούν, σε ένα άλλο καθεστώς οπότε ο μισθός θα πάει ακόμα πιο κάτω αλλά δεν τολμώ να γράψω το νούμερο.
Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν είναι να ζητηθεί να μην υπαγόμαστε στα ταμεία αυτά τα οποία μάλιστα είναι και ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ !!!
Στον νόμο 2622/1998 των συνοριοφυλάκων αυτό δεν υπήρχε. Οι συνοριοφύλακες και οι ειδικοί φρουροί εντάχθηκαν στα ταμεία αυτά μόνον όταν μονιμοποιήθηκαν με τον Ν.3181/2003 (άρθρο 1 παρ. 10).
Εξάλλου πρέπει να εκμεταλλευθούμε ότι τα επικουρικά ταμεία σε λίγο θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν καθώς και ότι ο Ν. 3865/2010 στο αρθ.2 δεν διευκρινίζει αν είναι υποχρεωτική η ένταξη στα ταμεία αυτά.
Καλό είναι να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα όπως και αυτό των μεταθέσεων.
Στην παρ. 10 αναφέρονται ότι όσοι προσληφθούν ως Πυροσβέστες 5ετους Υποχρέωσης "τοποθετούνται και μετατίθενται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, σε περιφερειακές υπηρεσίες του Π.Σ, με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος", ενώ στην παράγραφο 1 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι "καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις".
Συμπέρασμα, μεταθέσεις ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ είτε το θέλουμε είτε όχι διότι και το Σώμα θέλει να καλύψει τα κενά του.
Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τον τρόπο και τα κριτήρια που θα γίνουν αυτές.
Θα γίνει δηλαδή με τον τρόπο μεταθέσεων των μονίμων πυροσβεστών δηλαδή με μοριοδότηση (δείτε το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος στην σελίδα του Π.Σ) ή με τον τρόπο που γράφει το σχέδιο νόμου και το αφήνει στον Αρχηγό και όποιον πάρει ο Χάρος, γιατί συνάδελφοι δεν θα είναι συνεχώς ένας αρχηγός για πάντα, κάθε χρόνο ή δυο χρόνια αλλάζει.
Και αυτό το θέμα λοιπόν θέλει προσεκτικούς χειρισμούς και πολύ διάβασμα....
Ας προσέξουμε λοιπόν.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777