11 Μαρτίου 2011

Παγκόσμιο σοκ για το «σεισμό – γίγαντα»

Ως το μεγαλύτερο που έχει «χτυπήσει» τη Β. Ιαπωνία τον τελευταίο αιώνα χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες το τσουνάμι που προκλήθηκε αμέσως μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών που έπληξε το Β.Α τμήμα της χώρας, σε απόσταση 28 χιλιόμετρων από την ακτή.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «σεισμό – γίγαντα» που έχει παγκόσμια εμβέλεια και είναι δυνατόν να πυροδοτήσει σεισμούς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η Γη θα πάλλεται για πολλά χρόνια σαν καμπάνα, ενώ η μέση σεισμικότητα θα αυξηθεί».
Πάντως, παρότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο σεισμός θα διεγείρει γενικά τα ρήγματα της περιοχής, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί με κανέναν τρόπο από τον ισχυρό σεισμό.
Το τσουνάμι που προκλήθηκε σάρωσε κυριολεκτικά τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, φτάνοντας μέχρι στις ακτές της Χαβάης, ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν δεκάδες χώρες, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Κιόντο», μέχρι στιγμής οι νεκροί ξεπερνούν τους 300, οι τραυματίες ανέρχονται σε 539 και περισσότεροι από 350 είναι οι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους χίλιους, ενώ όσο αποκαθίστανται σταδιακά οι επικοινωνίες φθάνουν νέες πληροφορίες για αγνοούμενους (τους 80 επιβάτες πλοίου που παρασύρθηκε από τα νερά, καθώς και τους επιβάτες μίας δεύτερης αμαξοστοιχίας, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη).

Διαρροή ραδιενέργειας;
Έντονη είναι η ανησυχία στην Ιαπωνία για διαρροή ραδιενέργειας στα πυρηνικά εργοστάσια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ηλεκτρισμού του Τόκιο -που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας στην Φουκουσίμα - η πίεση μέσα στον αντιδραστήρα Νο1 αυξάνεται και λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι αρχές διέταξαν την απομάκρυνση 3.000 περιοίκων προληπτικά.
Ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν διαρροές στο εργοστάσιο αυτό ή στα υπόλοιπα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια της περιοχής, που σταμάτησαν αυτόματα την λειτουργία τους τη στιγμή του σεισμού.

Οικονομικός αντίκτυπος
Ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία σημειώθηκε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την εγχώρια οικονομία και ενδέχεται να προκαλέσει δημοσιονομική κρίση, καθώς η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προσπαθεί να συμμαζέψει ελλείμματα της τάξεως του 10% του ΑΕΠ.
Επιπροσθέτως όταν ο Εγκέλαδος πλήττει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως, οι συνέπειες είναι πλανητικές. Ήδη από το πρωί της Παρασκευής η τιμή του μαύρου χρυσού έπεσε κατά τρία δολάρια καθώς οι αγορές προεξόφλησαν ότι ένας από τους καλύτερους πελάτες τους -η Ιαπωνία- θα μειώσει τις παραγγελίες της.
Επίσης οι εταιρείες ασφάλισης και αντασφάλισης ζημιών είδαν μέσα σε λίγη ώρα τις μετοχές τους να χάνουν έως και 5%, καθώς περιμένουν αιτήματα αποζημίωσης που μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια.
Ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί χαρακτήρισε το σεισμό ως τη χειρότερη εξέλιξη για την οικονομία της Ιαπωνίας.

Πώς δημιουργείται το τουνάμι
Με το που εκδηλώνεται ο σεισμός, δημιουργείται το ρήγμα στην επιφάνεια του βυθού το οποίο «γεννά» ένα κύμα ύψους 3 μέτρων που αμέσως αρχίζει να ταξιδεύει προς τις ακτές με ταχύτητα 60 χλμ.
Στη διάρκεια του ταξιδιού του που διήρκεσε συνολικά 20-30 λεπτά, το τσουνάμι αποδυναμώνεται και λίγο πριν φτάσει στην ακτή φουσκώνει για να φτάσει στο τέλος το τρομακτικό ύψος των 10 μέτρων.
Από εκεί και πέρα χρειάζονται μόλις 15 λεπτά για να προκληθεί η πρωτοφανής πλημμύρα, το βάθος της οποίας αγγίζει τα 6 μέτρα.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί του πλανήτη

• 1960, Χιλή / 9,5 Ρίχτερ (5,700 νεκροί)
• 1964, Αλάσκα /9,2 Ρίχτερ (100 νεκροί)
• 2004, Σουμάτρα, Ινδονησία / 9,1 Ρίχτερ (228.000 νεκροί, 42.000 αγνοούμενοι)
• 1952, Σοβιετική Ένωση, Καμτσάτκα / 9 Ρίχτερ (2.300 νεκροί).

ΠΗΓΗ:
ΣΚΑΪ

Δείτε ΕΔΩ σχετικά βίντεο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777