13 Μαρτίου 2011

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Οριστικό τέλος στην ομηρία των εποχικών πυροσβεστών.

Σάββατο, 12 Μάρτιος 2011 10:45
Οριστική λύση στη μακροχρόνια ομηρία των εποχικών πυροσβεστών δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χθες το βράδυ, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής. Εισηγητής της πλειοψηφίας ήταν ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.
Συγκεκριμένα, συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ονομασία «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», οι οποίοι θα υποκαταστήσουν σταδιακά στα επόμενα χρόνια τους εποχικούς πυροσβέστες και θα είναι επιφορτισμένοι με τη δασοπυρόσβεση, τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια και επικουρικά με την άσκηση λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού.
Πρόκειται να συσταθούν 4.000 οργανικές θέσεις πυροσβεστών πενταετούς θητείας με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων μόνιμων. Οι προσλήψεις θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ η σχετική διαδικασία θα διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ. Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θα έχουν σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, με δυνατότητα ανανέωσης ή και ένταξης στο μόνιμο προσωπικό.
Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Δαμιανάκης, «όλοι μας έχουμε διαχρονικά παρακολουθήσει τη μεγάλη προσφορά των εποχικών πυροσβεστών, ιδιαίτερα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Όλοι ζήσαμε το καθεστώς μίας ιδιότυπης ομηρίας στην οποία είχαν εγκλωβιστεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δίνει σήμερα μία βιώσιμη λύση: ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα, όχι μόνο των εποχικών πυροσβεστών, αλλά και της κοινωνίας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια αναγνώρισε την αξία τους, τη μαχητικότητά και την αυταπάρνησή τους. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τους τιμούμε για την επιτέλεση του καθήκοντός τους, με κίνδυνο της ζωής τους - και είχαμε δυστυχώς πολλά θύματα - για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών, του δασικού πλούτου της χώρας. Σήμερα με την ψήφο μας καλούμαστε να θέσουμε οριστικά ένα τέλος στην ανασφάλεια των εποχικών πυροσβεστών».

Ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «οι πολίτες έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ, και λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, την ανάγκη παρουσίας δίπλα τους των Σωμάτων Ασφαλείας». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας διαφορετικής προσέγγισης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος αστυνόμευσης με ορθολογικότερη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας». Σημείωσε ακόμη ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις υλοποιούνται οι προγραμματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συγκέντρωση του συνόλου των Σωμάτων Ασφαλείας για πρώτη φορά υπό την εποπτεία ενός υπουργείου και τη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, την οποία ο κ. Δαμιανάκης χαρακτήρισε «σημαντικό και πρωτοποριακό βήμα ευνομίας για τη χώρα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών μέχρι σήμερα κρίνεται αντικειμενικά ως ελλειμματική».

Αναδημοσίευση: http://www.neatv.gr/

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777