30 Μαρτίου 2011

Ετοιμάζετε ο Ν. Χανίων για την αντιπυρική και για.... τσουνάμι !!!

Επειδή το άρθρο από τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ είναι μεγάλο θα σας παραθέσω τα κομμάτια που αφορούν την πυροσβεστική αποκλειστικά. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον παραπάνω σύνδεσμο. "

ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ: Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, που παρουσιάστηκε το μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών του έτους 2011 από τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Γιάννη Βερυκοκίδη, συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τριγώνης. Ο κ. Τριγώνης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ήταν η πρώτη ανάλογη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, τόνισε σχετικά με το θέμα των πυροσβεστικών ελικοπτέρων: «Εξ όσων γνωρίζω, γιατί οι αποφάσεις ακόμα δεν μας έχουν κοινοποιηθεί, τα ελικόπτερα στην Κρήτη θα είναι πάλι δύο. Αυτό εξάλλου έχω ζητήσει και εγώ. Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή πάνω σε αυτό, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε».
Ο κ. Τριγώνης ρωτήθηκε ακόμα για το ζήτημα της λειτουργίας Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στον Νομό Χανίων, ενώ προανήγγειλε την εφαρμογή «Καλλικράτη» και στο Πυροσβεστικό Σώμα: «Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 8 ΕΜΑΚ. Προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο τους να έχουν έδρα την έδρα της Περιφέρειας. Ετσι εκ των πραγμάτων η έδρα της ΕΜΑΚ Κρήτης, που είναι η 3η ΕΜΑΚ που δημιουργήθηκε κατά σειρά, είναι στο Ηράκλειο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ιδρυθεί άλλη ΕΜΑΚ στα Χανιά και εξάλλου κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αναμένουμε την πιθανή εφαρμογή του 'Καλλικράτη' στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία θα γίνει εκτιμώ μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου και εκεί θα δούμε τι μπορεί να γίνει».
Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα των πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία, παρότι πολλές φορές έχει χρειαστεί να παρέμβουν στα Χανιά, ωστόσο, εδρεύουν στο Ηράκλειο, ο κ. Τριγώνης τόνισε: «Το πεζοπόρο τμήμα από ό,τι ξέρετε στελεχώνεται μόνο από εποχικούς υπαλλήλους και ελάχιστους μόνιμους, οι οποίοι είναι τομεάρχες - ομαδάρχες. Υπάρχει η ίδια διαδικασία με την ΕΜΑΚ, δηλαδή η έδρα του είναι εκεί που είναι η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης, όμως, επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι υπάρχει ένα κενό στην κάλυψη της Δυτικής Κρήτης, γι’ αυτό, όταν υπάρχουν μέρες υψηλής επικινδυνότητας, πάντα στέλνουμε ομάδα πεζοπόρων, η οποία παραμένει είτε στις Βρύσες είτε στα Χανιά είτε στο Ρέθυμνο. Αρα τα Χανιά ουσιαστικά έχουν πεζοπόρο τμήμα σε καθημερινή βάση παρά του ότι αυτό είναι στο Ηράκλειο»..............

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πανευρωπαϊκή άσκηση 'Ποσειδών', η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά το ερχόμενο φθινόπωρο και αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ενδεχόμενου ισχυρού σεισμού ή και τσουνάμι. Οπως ανέφερε χθες ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τριγώνης, «η άσκηση έχει μπει στον σχεδιασμό εδώ και περίπου μια διετία και θα μετέχουν σε αυτή πάρα πολλές χώρες από την Ε.Ε.»............"

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777