02 Απριλίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΟΔΟ»

«Μεταφέρεται η ΠΥΡ εκτός πόλεως Ρόδου»
Στη «Φωνή της Αμερικής» πρόκειται να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες της ΠΥΡ, όπως έκανε γνωστό ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στυλιανός Στεφανίδης.
Με αποκλειστική του συνέντευξη στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο κ. Στεφανίδης από τη Ρόδο που βρίσκεται, έκανε γνωστό πως σχεδιάζεται η μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου σε οικόπεδο εκτός πόλεως και συγκεκριμένα στο χώρο του αρχηγείου της 95 ΑΔΤΕ, στη «Φωνή της Αμερικής». Ο κ. Στεφανίδης με τη δήλωσή του αυτή δίνει τέλος σε ένα βασικό πρόβλημα, στο στεγαστικό, που αντιμετωπίζει η ΠΥΡ.
«Προσδοκία μας είναι να φτιάξουμε ένα «κόσμημα» στη Ρόδο και να αναβαθμίσουμε την ΠΥΡ τόσο σε υπηρεσίες, όσο και σε προσωπικό» τόνισε με δηλώσεις του στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, ο κ. Στεφανίδης έκανε γνωστό πως τις πρώτες μέρες του Ιουνίου μέχρι το Σεπτέμβριο θα βρίσκεται στη Ρόδο το ελικόπτερο, προκειμένου να καλύπτεται δια αέρος το νησί μας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αναλυτικά, η αποκλειστική συνέντευξη του κ. Στεφανίδη στην «ΠΡΟΟΔΟ» είναι η εξής:
Εχετε μελετήσει τον αντιπυρικό σχεδιασμό της ΠΥΡ Ρόδου για τη νέα περίοδο; Που θα δοθεί βάρος φέτος και ποιές είναι οι γενικές κατευθύνσεις από το Αρχηγείο;
- Ο σχεδιασμός θα βασιστεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Δεν έχουμε καινούρια εναέρια μέσα, δεν έχουμε περισσότερο προσωπικό, συνεχίζουμε με τις ίδιες δυνάμεις. Ο σχεδιασμός, τα περιπολικά, τα πυροφυλάκια θα συνεργάζονται με τους ίδιους ρυθμούς με τα περσινά επίπεδα. Φέτος εκείνο που θα κοιτάξουμε να κάνουμε καλύτερο είναι η συνεργασία μας με όλους τους φορείς στην πρόληψη που πρέπει να γίνει τους δύο αμέσως επόμενους μήνες και η καταστολή για την οποία έχουμε την ευθύνη θα λειτουργήσει όπως και πέρσι σχεδιασμένα, προκειμένου να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.
Η καθυστέρηση πρόσληψης εποχικού προσωπικού σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα οργανικά κενά εκτιμάτε ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα;
- Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, γιατί η αντιπυρική περίοδος αρχίζει πρώτη Μαΐου και οι εποχικοί ήδη προχθές υπεγράφη η απόφαση διορισμού τους και θα διοριστούν και θα προσληφθούν για έξι μήνες, από πρώτη Μαΐου μέχρι τέλη Οκτωβρίου, όπως δηλαδή έχει καθοριστεί η αντιπυρική περίοδος. Φέτος κάτι αλλάζει με τους εποχικούς. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος που ψήφισε η βουλή, στην συνέχεια θα υπογραφεί απόφαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και έπειτα θα ακολουθήσει η προκήρυξη, προκειμένου οι εποχικοί να γίνουν μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσα στο Μάιο, θα έχουν προσληφθεί την πρώτη Μαΐου σαν εποχικοί, θα δώσουν εξετάσεις να διαγωνιστούν οι 5.300 και θα προσληφθούν 3.400. Οσοι προσληφθούν στη Ρόδο θα παραμείνουν στο νησί. Αν δεν προσληφθούν οι απαιτούμενοι, θα πάρουμε κι άλλους. Δεν θα μειωθεί η δύναμη, αλλά αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι για φέτος. Από πρώτη Νοεμβρίου θα μπουν στη σχολή για δύο μήνες και από την πρώτη του έτους συνεχίζουν για δωδεκάμηνο πενταετούς υποχρέωσης. Οπότε η Ρόδος έχει καλυφθεί και ενισχύεται το προσωπικό της με τους μονίμους και τους πενταετούς υποχρέωσης που θα αυξήσουν τη δύναμη για όλο το χρόνο και όχι μόνο για το καλοκαίρι.

Το «τρωτό» σημείο στην πρόληψη των πυρκαγιών είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν σε όλο το νησί. Ποιά είναι η εικόνα που έχετε για το πρόβλημα και με ποιο τρόπο μπορεί να δοθεί λύση τελικά δεδομένου ότι δεν υπήρχε καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς;
- Οι εντολές που έχω δώσει σε όλες τις τοπικές υπηρεσίες είναι να συγκροτήσουν μικτές επιτροπές, οι οποίες να αποτελούνται τόσο από πυροσβεστικό υπάλληλο όσο από αστυνομικό. Θα ελέγξουμε όλες τις χωματερές, θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε τα μέτρα που απαιτούνται για τη φύλαξη, την παροχή νερού και τη περίφραξη. Η πληροφορόρηση που έχω είναι ότι κάποιες χωματερές περιορίζονται. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προέρχονταν από ανεξέλεγκτες χωματερές. Ευχή και πρόθεσή μου είναι να μην έχουμε καμία πυρκαγιά από χωματερές. Αν λάβουμε τα μέτρα που πρέπει, τότε όλα θα είναι εντάξει. Το παν είναι η πρόληψη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Να φτιάξουμε ένα «κόσμημα»
Ένα από τα βασικά προβλήματα της ΠΥΡ και των κλιμακίων είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων. Μέσω του ΣΔΙΤ έχει αποφασιστεί η κατασκευή νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της ΠΥΡ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση;
- Οπωσδήποτε αυτό αποτελεί ένα σοβαρό λόγο της επίσκεψής μου στο νησί, διτότε τρέχουν κάποια προγράμματα με τα ΣΔΙΤ. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρόδου και συζητήσαμε να βρεθεί ένα κατάλληλο οικόπεδο, γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου αντιμετωπίζει στεγαστικά προβλήματα. Υπάρχει διαθέσιμο ένα οικόπεδο εκτός πόλης, περιφερειακά που μπορεί να αξιοποιηθεί. Οπως μου μετέφερε ο κ. Δήμαρχος την επόμενη εβδομάδα να συγκλιθεί δημοτικό συμβούλιο, όπου θα θέσει το θέμα αυτό, θα υποβάλει αίτημα για να προχωρήσουμε στην εγγραφή και παραχώρησή του από την αρμόδια υπηρεσία στην ΠΥΡ και θα το εντάξουμε μέσω των ΣΔΙΤ για να φτιάξουμε εδώ στη Ρόδο ένα «κόσμημα», το οποίο είναι απαραίτητο και για τους υπαλλήλους. Προσδοκία μας είναι να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία και να έχει περισσότερες μόνιμους υπαλλήλους.
Στη Ρόδο το ελικόπτερο
Επανειλημμένα οι τοπικοί φορείς ζητούν την μόνιμη στάθμευση δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Ρόδο, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε ποτέ αν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας των νησιών μας. Είναι στο σχεδιασμό σας η ικανοποίηση του αιτήματος;
- Οι φορείς δικαίως αναζητούν εναέρια μέσα και μακάρι να τα είχαμε όλοι. Η χώρα έχει αυτά τα μέσα που διαθέτει, είναι κατανεμημένα έτσι, δεν έχει γίνει καμία αγορά καινούριου μέσου, οπότε ο σχεδιασμός θα είναι όπως και πέρσι. Από εκεί και πέρα η Αθήνα θα συνεννοείται με τις περιοχές και θα καλύπτει όποιες ανάγκες προκύψουν στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο. Η Ρόδος θα καλυφθεί με εναέρια μέσα, με το ελικόπτερο, για το οποίο ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τις εταιρείες και αναμισθώνουμε τα ίδια τα περσινά μέσα. Η μίσθωση των εναερίων μέσων θα είναι ίδια με την περσινή και δεν υπάρχει καμία μεταβολή με τις τιμές. Στη Ρόδο θα βρίσκεται το ελικόπτερο από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
ΠΡΟΛΗΨΗ: «Το Α και το Ω»
Η ΠΥΡ Ρόδου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στο κεφάλαιο πρόληψη. Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας πρόληψη για εσάς;
-Η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Στόχος με την επίσκεψή μου είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες. Σε συνεργασία με τους φορείς, τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες. Θα πρέπει να τους γίνει συνείδηση να καθαρίζουν τις αυλές τους, να μην ανάβουν φωτιές εν μέσω καλοκαιριού στα δάση και να μην πετάνε τσιγάρα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν όλοι προσπαθήσουμε δεν θα έχουμε πυρκαγιές. Ακόμη και σε περίπτωση που αντιληφθούν οι πολίτες μια πυρκαγιά, θα πρέπει να καλέσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, προκειμένου να επέμβει. Αν καταφέρουμε να σβήσουμε τη φωτιά σε πρώτο στάδιο, τότε θα έχουμε κερδίσει τη μάχη.


ΠΗΓΗ: ΠΡΟΟΔΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777