26 Απριλίου 2011

Σήμα κινδύνου από την Πυροσβεστική.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, εξαιτίας των ελλείψεων που καταγράφονται σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι αξιωματικοί αλλά και το σύνολο του προσωπικού της Πυροσβεστικής από όλη την Κρήτη εμφανίζονται τόσο έντονα προβληματισμένοι για τα κενά που καταγράφονται, τα οποία πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στο Σώμα τους αμέσως επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιώργο Τριγώνη, οι πρόσφατες αποστρατείες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν καλύφθηκαν με την άφιξη νέων πυροσβεστών, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν κενά και στους εποχικούς πυροσβέστες.
Οι μόνιμοι πυροσβέστες που υπηρετούν στην Κρήτη είναι κατά κοινή ομολογία πολύ λιγότεροι από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα και απαιτούνται από τις ανάγκες που προκύπτουν χρόνο με το χρόνο. Χαρακτηριστικά, οι συνδικαλιστές του Σώματος υποστηρίζουν ότι για να λειτουργήσει η υπηρεσία σε κανονικά επίπεδα, απαιτείται η πρόσληψη 70 μόνιμων πυροσβεστών.

«Οι πυροσβέστες στην Κρήτη θα σβήνουν και φέτος τις φωτιές με το... φιλότιμο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι σε ανησυχητικά επίπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφέρεια Κρήτης, Απόλλων Φραγκιαδάκης.
Συγκεκριμένα, οι μόνιμοι πυροσβέστες στο νησί μόλις που ξεπερνούν τους 500, ενώ πέρυσι είχαν τη βοήθεια περίπου 520 εποχικών πυροσβεστών.
Φέτος εκτίμηση πολλών αξιωματικών της Π.Υ. είναι ότι οι εποχικοί θα είναι λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777