28 Απριλίου 2011

Ακινητοποιημένα τα πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής


Παροπλισμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων παραμένουν εδώ και έξι μήνες τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, συνολικής αξίας άνω των 45 εκατ. ευρώ.
Η σύμβαση (1242/2010) για την τεχνική τους υποστήριξη κρίθηκε στα τέλη του 2010 παράνομη από το Ελεγκτικό Συνέδριο (απόφαση 264/2010) και έκτοτε τα ελικόπτερα παραμένουν ακινητοποιημένα και δίχως συντήρηση σε υπόστεγο του αεροδρομίου. Καθώς μάλιστα η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το έργο της τεχνικής υποστήριξης δεν έχει ακόμα προχωρήσει, εκφράζονται φόβοι ότι ο στόλος των ελικοπτέρων δεν θα τεθεί έγκαιρα στη διάθεση της Πυροσβεστικής εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, πηγές της «Κ» με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι 5 ή 6 από τους κινητήρες των ελικοπτέρων, καθώς και εξαρτήματα από τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό βρίσκονται στο... εξωτερικό όπου είχαν σταλεί για επισκευή.

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι τα πέντε ελικόπτερα φυλάσσονται στην τεχνική βάση της εταιρείας ICSS Α. Ε., που όμως (σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας της εισαγγελέως κ. Πόπης Παπανδρέου) βαρύνεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία, για παλαιότερες συμβάσεις που είχε υπογράψει με την Πυροσβεστική.
Αξιο απορίας είναι επίσης ότι ενώ η σύμβαση μεταξύ της Πυροσβεστικής και της εταιρείας ακυρώθηκε ως παράτυπη στα τέλη του 2010, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υπέγραψαν το πρωτόκολλο παραλαβής των πέντε ελικοπτέρων μόλις την περασμένη εβδομάδα! Προκειμένου δε τα πτητικά μέσα του σώματος να μην υποστούν περισσότερες φθορές, με προφορική του εντολή ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Στέλιος Στεφανίδης ζήτησε από την ICSS A. E. να συνεχίσει να «φιλοξενεί» στο υπόστεγό της τα ελικόπτερα της Π. Υ. Αναφορά για το θέμα έχει υποβάλει αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε περισσότερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777