28 Απριλίου 2011

Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Εναρξη την 1η Μάη με τους πυροσβέστες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα
Φέτος, οι πυροσβέστες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών του Σώματος) με λιγότερο προσωπικό, λιγότερα υλικοτεχνικά μέσα και με πενιχρά κονδύλια. Από την πρώτη σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, φάνηκε πως στην πυροσβεστική υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μάη.
Το πιο βασικό είναι πως οι πυροσβέστες που θα κληθούν να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια θα πρέπει να δουλέψουν, για να καλύψουν και τα 4.300 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Σώμα. Αυτά όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται, με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική. Για το 2011 είναι μειωμένα κατά 81,35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010 και κατά 129 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2009.
Τέσσερα καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι «ετοιμοπόλεμα» τον Ιούλη λόγω βλαβών, ενώ και τα 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είναι καθηλωμένα εδώ και μήνες, αφού δεν έχουν συντηρηθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επιχειρησιακά σχέδια θα απουσιάζει ένα ελικόπτερο λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ η πολιτική ηγεσία «θριαμβολογούσε» πως νοίκιασε εναέρια μέσα σε τιμές ανάλογες με εκείνες των περσινών επιπέδων.

Μέσα σε όλα, προστίθεται το ζήτημα της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Οι καταγγελίες για απαρχαιωμένα οχήματα, ορισμένα μάλιστα από τα οποία φορούν ελαστικά φθαρμένα και πολυχρησιμοποιημένα, γίνονται ολοένα και περισσότερες. Οπως τονίζουν συνδικαλιστές, τα οχήματα δεν περνάνε από ΚΤΕΟ γιατί είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία!

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777