20 Απριλίου 2011

Διασυνοριακό πρόγραμμα για την πρόληψη πυρκαγιών σε Ροδόπη – Ξάνθη.

Στην διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων της Ροδόπης και συγκεκριμένα της διασυνοριακής περιοχής Σμόλιαν – Ξάνθης, μέσω της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, στοχεύει το πρόγραμμα REPORT, που υλοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Οι δράσεις του προγράμματος, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας, Σπύρος Αρσενίου, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο, με τις πρώτες επαφές μεταξύ των εταίρων, της βουλγαρικής Νομαρχίας Σμόλιαν και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Τα ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι εμφανή από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.
Ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι 275 χιλιάδες ευρώ και για το σύνολο του έργου αγγίζει τις 850 χιλιάδες ευρώ.
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συστήματος αξιολόγησης κινδύνου και έγκαιρης προειδοποίησης δασικών πυρκαγιών (early warning system).
>Μέσω ειδικών αισθητήρων και οργάνων που θα υπάρχουν σε σημεία του δάσους και ενός κέντρου ελέγχου συνδεδεμένου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το σύστημα θα ενημερώνει τόσο για αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών βάσει κλιματολογικών συνθηκών όσο και για πραγματική εκδήλωση πυρκαγιάς.
Επιπλέον, θα αγοραστούν και ελαφρά τετρακίνητα οχήματα πρόσβασης στο βουνό τα οποία θα επιτρέπουν άμεση επέμβαση σε σημεία που δύσκολα μπορούν να φτάσουν τα βαρέα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση αποθηκών με υλικά άμεσης επέμβασης και εξοπλισμό σε διάφορα σημεία του δάσους της Ροδόπης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Πηγή: Thrakilive

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777