03 Απριλίου 2011

Ο πράσινος θησαυρός της Ελλάδας.

Είναι µοναδικά τα δάση της Ελλάδας. Ακόµη κι αν καλύπτουν περίπου το 1/4 της χώρας µας, ο πλούτος και η ποικιλία τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Οφείλουν τη φυσιογνωµία τους και στο κλίµα της Ελλάδας.
Γενικά µεσογειακό, αλλά ηµιερηµικό στη Νοτιοανατολική Κρήτη µε τους φοίνικες, µεσευρωπαϊκό στον Βορρά, µετην ψυχρόβια σηµύδα, την ερυθρελάτη, την πεύκη.
Είναι και η θέση της χώρας µας που προσδίσει δεσπόζουσα θέση στα δάση µας ανάµεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Η πανσπερµία των γεωλογικών σχηµατισµών που κρύβονται κάτω από το έδαφος. Μεγάλο όγκο πληροφοριών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό συγκέντρωσε ο Σπύρος Ντάφης, οµότιµος καθηγητής ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, στο βιβλίο του «Τα ∆άση της Ελλάδας». Εκδόθηκε µε την ανεκτίµητη συµβολή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 6 Απριλίου στο Ιδρυµα Ευγενίδου.
Κεφαλληνιακή ελάτη στην Οίτη
Είναι ένα καθαρά ενδηµικό είδος ελάτης. Φθάνει σε ύψος τα 15-30 µέτρα. Εχει οριζόντια κλαδιά και κωνικό φύλλωµα. Αντέχει στην ξηρασία, είναι ολιγαρκής και αποδίδει σηµαντικό όγκο ξύλου. Από τα εκκρίµατα των βελόνων της που προσβάλλονται από αφίδες προέρχεται το ελατόµελο.
Το φοινικόδασος στο Βάι της Κρήτης.

Δηµιουργήθηκε σε ένα παραθαλάσσιο κοίλωµα µε υψηλή στάθµη υφάλµυρου νερού, από ένα ενδηµικό είδος φοίνικα της Ανατολικής Μεσογείου που ονοµάζεται «φοίνικας του Θεοφράστου». Το ύψος του σπάνια ξεπερνά τα 15 µέτρα και αντέχει σε υφάλµυρα νερά καθώς διαθέτει µηχανισµούς που δεν επιτρέπουν στο αλάτι να εισχωρήσει στους ιστούς του.
Το δάσος κουκουναριάς στη Στροφυλιά της Δυτικής Πελοποννήσου.
Η κουκουναριά είναι ένα από τα ωραιότερα είδη πεύκης στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα δέντρο µε µεγάλο ύψος (30 µέτρα), µε ηµισφαιρικό φύλλωµα και άκλαδο κορµό. Η κουκουναριά δηµιουργεί δάση σε αµµώδεις εκτάσεις όπως στη Ζαχάρω, τον Μαραθώνα, τη Σκιάθο Ο καταρράκτης του Αχλαδορέµατος στο δάσος του Φρακτού Τα δάση βρίσκονται συνήθως σε περιοχές όπου σηµειώνονται άφθονες βροχοπτώσεις. Στα δάση δηµιουργείται και η βροχοοµίχλη!

Οταν η υγρασία του αέρα είναι πολύ µεγάλη ή έχει σχηµατιστεί οµίχλη και καθώς η θερµοκρασία των φύλλων είναι συνήθως µικρότερη από εκείνη της ατµόσφαιρας, οι υδρατµοί που έρχονται σε επαφή µαζί τους υγροποιούνται και επικάθονται στα φύλλα. Τότε αρχίζει η πτώση των σταγόνων στο έδαφος και αυτή είναι η βροχοοµίχλη ή βρέχουσα οµίχλη.

Η Ελλάδα µπορεί να µην έχει υψηλό ποσοστό δασοκάλυψης (φθάνει περίπου στο 26%), εµφανίζει όµως εξαιρετικά µεγάλη ποικιλία δασικών οικοσυστηµάτων. Τη µεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η ποικιλία αυτή οφείλεται στην πλούσια χλωρίδα, στην ποικιλία του κλίµατος και στην ορογραφική διαµόρφωση. Είµαστε µια ορεινή χώρα µε 42 κορφές άνω των 2.000 µέτρων. Η ποικιλία των ελληνικών δασών οφείλεται επίσης στους πολλούς γεωλογικούς σχηµατισµούς και τους διαφόρους τύπους πετρωµάτων. Αλλά και στην πολυδιάσπαση της χώρας µας σε νησιά και χερσονήσους. Οι ακτές της Ελλάδας ξεπερνούν σε µήκος τα 15.000 χιλιόµετρα.

Τι κάνει το δάσος για εµάς
* Το νερό που περνάει και φιλτράρεται από το έδαφος του δάσους είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση µε εκείνο που προέρχεται από ακάλυπτες ή γεωργικές εκτάσεις.
* Από χηµική άποψη, το νερό από το δάσος έχει ευνοϊκότερη αντίδραση (pH), µειωµένη συγκέντρωση αµµωνιακών και νιτρικών αλάτων και µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωφέλιµα ιόντα ορυκτών ουσιών.
* Το δάσος επιδρά ως εµπόδιο στην κίνηση του αέρα και µπορεί να µεταβάλλει την ταχύτητα, την κατεύθυνση του.

* Το δάσος µειώνει τους ήχους γιατί τα φυλλώµατα των δέντρων έχουν την ικανότητα να απορροφούν τον ήχο, να τον αντανακλούν επιστρέφοντάς τον προς την κατεύθυνσή της πηγής του. Εκτιµάται ότι κατά µέσο όρο το δάσος µειώνει τους θορύβους κατά 7 ντεσιµπέλ ανά 30 µέτρα
* Τα δάση µειώνουν σηµαντικά τη ραδιενέργεια του αέρα. Ακόµη και σε περιοχή πόλης µε λιγοστό πράσινο, η ραδιενεργός ακτινοβολία µειώνεται, προσροφούµενη από τα δέντρα στο 60-70% µιας αντίστοιχης περιοχής χωρίς δέντρα.
* Η ψυκτική ικανότητα ενός δέντρου µεσαίου µεγέθους ισοδυναµεί µε τέσσερις, µέσης ισχύος, συσκευές κλιµατισµού ισχύος 2.500 kcal/h που δουλεύουν 20 ώρες το 24ωρο.
* Ενα δάσος µέσης παραγωγικότητας παράγει γύρω στα 400 κιλά οξυγόνο τον χρόνο ανά στρέµµα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777