23 Μαΐου 2011

ΑΣΚΗΣΗ «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2011» στην Ανατολική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ.

Σενάριο δασικής πυρκαγιάς 1.500 στρεμμάτων, κινητοποίησε την πυροσβεστική.
Σε σημείο του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα στήθηκε το παρατηρητήριο, από όπου οι συμμετέχοντες στην άσκηση μπορούσαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξή της.

Την ετοιμότητά τους στην αντιμετώπιση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, δοκίμασαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στα πλαίσια της άσκησης «Δια πυρός 2011», που έλαβε χώρα στη δασική περιοχή Πανδρόσου – Νυμφαίας. Στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων, η πυροσβεστική οργάνωσε την άσκηση σε πραγματικές συνθήκες. Στις 9.30 το πρωί δόθηκε το σήμα εκκίνησης της άσκησης, αφού σύμφωνα με το σενάριο εκείνη την ώρα ξέσπασε πυρκαγιά στο δάσος μεταξύ Πανδρόσου και Νυμφαίας.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε πυρκαγιά σε περισσότερα από 1500 στρέμματα πευκοδάσος και δάσος δρυός, γι’ αυτό και επελέγη η περιοχή βόρεια της Κομοτηνής και νοτιοανατολικά του οικισμού Πανδρόσου, στην δασική περιοχή Πανδρόσου – Νυμφαίας, όπως ανέφερε ο Βασίλειος Παυλακάκης, αρχιπύραρχος, διοικητής περιφερειακών υπηρεσιών πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «η περιοχή είναι δύσκολη, είναι δύσβατη και πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 μποφόρ βόρειοι – βορειοανατολικοί και κινδυνεύει το περιαστικό άλσος της Νυμφαίας, σύμφωνα με το σενάριο. Εκεί επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής, με την συνδρομή όλων των υπηρεσιών και όλων των φορέων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά, είναι ανεξέλεγκτη, θα σηκωθούν και τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην κατάσταση και πιστεύουμε ότι αν πέσει ο άνεμος, αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε». Το παρατηρητήριο στήθηκε σε σημείο του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα, από όπου ο περιφερειακός διοικητής κ. Παυλάκης, αλλά και οι διοικητές των επιμέρους πυροσβεστικών υπηρεσιών μπορούσαν να παρακολουθούν την εξέλιξή της. Στο σημείο βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, εκπρόσωποι του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας.
Η άσκηση «Δια Πυρός 2011» έδωσε την ευκαιρία να γίνει μία αξιολόγηση του προσωπικού και το εξοπλισμού. «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλακάκης και έκανε γνωστό ότι το σώμα ΑΜ-Θ ενισχύθηκε με 294 εποχικούς πυροσβέστες. Παράλληλα πρόσθεσε, «έχουμε ξεκινήσει τις δασικές περιπολίες και είναι σε πλήρη εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο της περιφέρειας. Έχουν γίνει συσκέψεις με την περιφέρεια, με τις πρώην νομαρχίες, με τους αντιπεριφερειάρχες και τα συντονιστικά όργανα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε και φέτος όπως και τις άλλες χρονιές». Να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική άσκηση διεξήχθη σε πανελλήνιο επίπεδο, σε όλες τις έδρες όλων των περιφερειών.

ΠΗΓΗ: ΧΡΟΝΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777