13 Μαΐου 2011

Ομάδες τύπου ''ΔΙΑΣ'' για περιπολίες και πρόληψη πυρκαγιών στα δάση!

Σχέδιο ανάπτυξης εντός των δασών 110 μοτοσικλετιστών στο πρότυπο λειτουργίας της ομάδας αστυνομικών ΔΙΑΣ με αντικείμενο την περιφρούρηση των επικινδύνων περιοχών παρουσιασαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής και ο Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα "Αντιπυρική Προστασία".
Επισης η ηγεσια του Υπ. Προστασιας του Πολιτη ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα 4 κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα για τον αρτιότερο συντονισμό των ενεργειών της Πυροσβεστικής, ενω ενημερωσε και για την κατασταση ετοιμοτητας των εναέριων μέσων - της Πολεμικης Αεροποριας και των ενοικιαζομενων ελικοπτερων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας κ.Κ.Καρτάλης επεσήμανε το θέμα του συντονισμού των φορέων καθώς με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχουν επανατοποθετηθεί οι αρμοδιότητες και ζήτησε τη διαφοροποίηση του αντιπυρικού σχεδιασμού για τις νησιωτικές και ορεινές ζώνες που συχνά, οπως ειπε, αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις. Ζήτησε επίσης από τα κόμματα να μην συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους ενόψει της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης την αλλαγή του Αρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση.
Το νέο πλαίσιο πυροπροστασίας για την αντιπυρική περίοδο που ηδη ξεκίνησε παρουσίασε η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου,ενω στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Μπούφης
Ο υπουργος κ. Παπουτσής τόνισε ότι το νέο σχέδιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΚΑ, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών, ΥΠΠΟΤ) και προβλέπει σειρά μέτρων και σχεδιασμών που δοκιμάστηκαν ήδη αλλά και θα ελεγχθούν επιπλέον στο άμεσο μέλλον με ασκήσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος όλοι οι φορείς.

Αυξημένη βλαστηση φετος!
Κατα τον Υπουργό ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων (υδροδεξαμενών, κρουνών, κρουνοστομίων), στην προετοιμασία των ολοκληρωμένων σχεδίων οργάνωσης, στην έγκαιρη έκδοση διαταγών και οδηγιών για τον προγραμματισμό και εκτέλεση των έργων δασοπροστασίας και γενικότερα αντιπυρικής προστασίας, όπως επίσης και για τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών σε κάθε φορέα που έχει εμπλοκή στο ζήτημα της πυροπροστασίας (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΓΓ Δημοσίων Έργων, κ.ά.). Υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα για τον καθαρισμό της βλάστησης, η οποία λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Όπως δήλωσε ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε περιοχές γύρω από αρχαιολογικούς χώρους και κατασκηνώσεις.

Πρόσθεσε ακομα ότι γίνονται ειδικές συσκέψεις για τον συντονισμό και την βελτιστοποίηση της συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων.
Τέλος, παρουσίασε σχέδιο ανάπτυξης εντός των δασών 110 μοτοσυκλετιστών στο πρότυπο λειτουργίας της ομάδας ΔΙΑΣ με αντικείμενο την περιφρούρηση των επικινδύνων περιοχών και ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα 4 κινητά επιχειρησιακά κέντρα (2 στην Αττική, 1 στην Κεντρική Μακεδονία, 1 στην Δυτική Ελλάδα) για τον αρτιότερο συντονισμό των ενεργειών της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε περισσότερα:
i-reportergr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777