28 Μαΐου 2011

Χωματερές και ελλείψεις απειλούν και φέτος τα δάση

Προβλήματα και σοβαρότατες ελλείψεις στην Πυροσβεστική καταγγέλλει σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει από την 1η Μαΐου στην επίσημη αντιπυρική περίοδο, ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης φρόντισαν να πραγματοποιήσουν φέτος την καθιερωμένη περιφερειακή σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, όπου καταγράφονται τόσο οι ελλείψεις και τα προβλήματα, όσο και το επίπεδο ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ λαμβάνονται τα μέτρα, επιμερίζονται οι ευθύνες και γίνεται ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών.

Χαμηλή βλάστηση
Το μόνο που έγινε είναι οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων (ΣΝΟ) στην Κεντρική Μακεδονία... Φέτος μάλιστα που οι εαρινές καταιγίδες ήρθαν νωρίτερα, ακόμη δεν έχει γίνει καθαρισμός στο δασικό οδικό δίκτυο, που λόγω των πολλών βροχοπτώσεων έχει γεμίσει από χαμηλή βλάστηση, όπως άλλωστε και όλα τα δάση. Αιτία είναι πρωτίστως το γεγονός ότι τα απαιτούμενα κονδύλια δεν έχουν διατεθεί ούτε στους δήμους, ούτε στα δασαρχεία...

Οι εθελοντές
Σε κινητοποίηση φαίνεται να είναι μόνο οι εθελοντές και η Πυροσβεστική. Οι πρώτοι έχουν πιάσει... δουλειά στο Σέιχ Σου και στους άλλους ορεινούς όγκους της Θεσσαλονίκης. Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με το διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, Ζαχαρία Ζάχο, είναι λειτουργικά σε καλό επίπεδο.

«Με αυτά που έχουμε δουλεύουμε. Σε επίπεδο αυτοκινήτων και εξοπλισμού είμαστε καλά, ενώ δεν έχουμε προβλήματα, όπως άλλες υπηρεσίες, με τα καύσιμα. Οι μονάδες είναι αναπτυγμένες πλήρως από την 1η Μαΐου και γίνονται περιπολίες. Οι εποχικοί είναι στους δρόμους και σε αριθμό είναι όσοι και πέρσι (95). Υπάρχει και το πεζοπόρο τμήμα των 190 ατόμων στη 2η ΕΜΑΚ, ομάδες του οποίου βγαίνουν στο νομό και συγκεκριμένα στις περιοχές με επικινδυνότητα, ενώ έχουν ετοιμότητα να συνδράμουν σε περιστατικά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Ζάχος.

Διαβάστε περισσότερα στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777