07 Μαΐου 2011

Παγκόσμια εβδομάδα αφύπνισης για τις δασικές πυρκαγιές.

«Το δικό σου σπίτι…η δική σου ευθύνη» είναι το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Αφύπνισης για τις Δασικές Πυρκαγιές, που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση για τις Δασικές Πυρκαγιές (IAWF), στην προσπάθεια να αναδείξει την έννοια της πρόληψης, διεθνώς.

Η εβδομάδα αφύπνισης του κοινού στον κίνδυνο, διαρκεί μέχρι τις 7 Μαΐου, για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Για το νότιο ημισφαίριο, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

«Υπάρχει γενικότερα μια παραμέληση της έννοιας της πρόληψης, παγκοσμίως», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, και τέως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IAWF, Γαβριήλ Ξανθόπουλος.Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της IAWF είναι ο νέος δικτυακός τόπος, http://wildfireworld.org, στον οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να συνδεθούν μεταξύ τους οι επαγγελματίες της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών για να ανταλλάξουν πληροφορίες, έρευνες και πρακτικά εργαλεία, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Τσακ Μπούσεϊ.

«Η έμφαση που πρέπει να δοθεί είναι στα εναέρια μέσα, στις μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, κλπ. που μπορεί βέβαια να είναι απαραίτητα, αλλά που αν δεν συνοδεύονται από μια γενικότερη προσπάθεια σωστής διαχείρισης των δασών, διόρθωσης των προβλημάτων που δημιουργούν τις πυρκαγιές, καταλήγουμε να ξοδεύουμε ποσά τα οποία χάνονται σε κάτι που, σε τελευταία ανάλυση, είναι ατελέσφορο», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος είναι και ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων.

Πηγή: ethelontis.firefighter.gr

Αναδημοσίευση απο το
Firenews

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777