26 Ιουνίου 2011

ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: Πατούν γκάζι για τις πυρκαγιές

Μηχανοκίνητες μονάδες της Πυροσβεστικής θα εποπτεύουν τις δασικές εκτάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών και ύποπτων κινήσεων. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της υπηρεσίας.

Πυροσβέστες... μηχανόβιοι αναλαμβάνουν τη σωτηρία των δασών τους θερινούς μήνες, με συνεχείς περιπολίες για να προλαβαίνουν πυρκαγιές, ύποπτες κινήσεις, να κάνουν συστάσεις στους πολίτες και να παρεμβαίνουν άμεσα μόλις εντοπίσουν μια μικρή εστία πυρκαγιάς, ειδοποιώντας παράλληλα και το Κέντρο Επιχειρήσεων.
Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία, προστίθενται νέες διατάξεις στον εσωτερικό κανονισμό της Πυροσβεστικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε οδηγούς πυροσβεστικών δικύκλων να συνδράμουν καθοριστικά στην εποπτεία των δασών και δασικών εκτάσεων, προκειμένου να εντοπίζεται έγκαιρα η εκδήλωση πυρκαγιών και να γίνεται πιο άμεσα η κατάσβεσή τους.
Οι αντίστοιχες μονάδες "Δίας" για την Πυροσβεστική θα συγκροτηθούν από δικυκλιστές πυροσβεστικούς υπαλλήλους μέχρι τον βαθμό του πυρονόμου, οι οποίοι, πέρα από τα καθήκοντα των θερινών περιπολιών, θα διατίθενται στους πυροσβεστικούς σταθμούς και υπηρεσίες για την εκτέλεση καθηκόντων παροχής βοήθειας (ανελκυστήρες).
Ανάμεσα στα βασικά καθήκοντα των μηχανοκίνητων πυροσβεστών -σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ- θα είναι ο έγκαιρος εντοπισμός εστιών πυρκαγιάς μέσω των περιπολιών, η άμεση ενημέρωση του Επιχειρησιακού Κέντρου της Πυροσβεστικής, η πραγματοποίηση πρώτης επέμβασης, εφόσον είναι εφικτή, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, την έκταση της πυρκαγιάς και τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα.

Αρμοδιότητες
Οι δικυκλιστές πρέπει να κατευθύνουν τα πυροσβεστικά οχήματα με σύντομο και πρόσφορο τρόπο στον τόπο της πυρκαγιάς δίνοντας στους επικεφαλής όλες τις πληροφορίες για την έναρξη και την εξέλιξή της.
Παράλληλα οφείλουν να ενημερώνουν και να κάνουν συστάσεις σε άτομα που κινούνται τη θερινή περίοδο σε δάση και δασικές εκτάσεις, σχετικά με τους κινδύνους να πιάσει φωτιά.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς οι δικυκλιστές μπαίνουν υπό τις διαταγές του επικεφαλής, που μπορεί να τους χρησιμοποιεί για να αντλεί συνεχώς πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς, αλλά και για την εκτέλεση επικουρικών εργασιών σε εκτέλεση του επιχειρησιακού έργου.
Οι οδηγοί πυροσβεστικών δικύκλων θα φέρουν πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό κατάλληλο για την οδήγηση της μηχανής τους και τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας με το Επιχειρησιακό Κέντρο.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, που υπογράφει ο υφυπουργός Μανώλης Οθωνας, οφείλουν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και προφυλάξεις για τις μετακινήσεις στον τομέα ευθύνης τους συμμορφούμενοι πλήρως με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), επιδεικνύοντας παράλληλα την κατάλληλη οδηγική συμπεριφορά όταν διέρχονται από δρόμους μη ασφαλτοστρωμένους εντός δασών και δασικών εκτάσεων.
Παράλληλα έχουν την πλήρη ευθύνη για τον έλεγχο, τη συντήρηση, την καθαριότητα της μηχανής τους.

Στο ίδιο σχέδιο ΠΔ ορίζεται επίσης ότι ως αξιωματικός υπηρεσίας φυλακής στην Πυροσβεστική μπορεί να ορίζεται αξιωματικός γενικών καθηκόντων μέχρι και τον βαθμό του πυραγού και σε περίπτωση κωλύματος ή έλλειψης αυτού, ο αρχαιότερος πυρονόμος ή υπαξιωματικός της φυλακής.
Στους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς ειδικότερα, ως αξιωματικός υπηρεσίας ορίζεται ο αρχαιότερος αξιωματικός ειδικών καθηκόντων κάθε φυλακής.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777