15 Ιουνίου 2011

Οι εποχικοί πυροσβέστες "έτοιμοι για όλα" μέχρι... τις δέκα το βράδυ!!!

Δεκάδες εποχικοί πυροσβέστες προσελήφθησαν την 1η Μαΐου για την κάλυψη των κενών στο Πυροσβεστικό Σώμα της Κρήτης και για όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος. Η πολιτεία όμως δεν τους επιτρέπει να εργάζονται τις Κυριακές, τις αργίες, μετά τις 10 το βράδυ και να συμμετέχουν σε περιστατικά που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων από την έδρα τους!
Ο λόγος; Επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα που προβλέπεται να παίρνουν ως πρόσθετη αμοιβή για τα εκτός έδρας, τα νυχτερινά και τις αργίες στη διάρκεια συμβάντων που καλούνται να επέμβουν. Χρήματα που δεν είναι πολλά εάν σκεφτεί κανείς ότι ο μισθός τους ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ.
Είναι ίσως μία από τις πολλές τραγικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο δημόσιος βίος, η οποία ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, καθώς οι πυρκαγιές δεν έχουν ωράριο ούτε επιλέγουν το που θα εκδηλωθούν.
Και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει χρειαστεί η παροχή βοήθειας των εποχικών πυροσβεστών στην Κρήτη στις προαναφερθείσες απαγορευτικές περιπτώσεις, όμως είναι σίγουρο ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι «καυτό» και εξαιρετικά δύσκολο για τους λιγοστούς μόνιμους πυροσβέστες του νησιού που ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των εποχικών συναδέλφων τους.

Ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ανατολικής Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι θα πρέπει να τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα, διαφορετικά οι πολίτες του νησιού θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως βρέθηκαν και οι κάτοικοι περιοχής της Θεσσαλονίκης... Εκεί όπου στη διάρκεια μίας μεγάλης φωτιάς οι εποχικοί πυροσβέστες επέστρεψαν πίσω στην υπηρεσία τους και δε συμμετείχαν στην κατάσβεση, επειδή το συμβάν όπου έπρεπε να επέμβουν βρισκόταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χλμ από την έδρα τους.
Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ανατολικής Κρήτης Μάριος Κυριακάκης μιλώντας στην «Π» τονίζει ότι η καθυστέρηση της υπογραφής της σχετικής διαταγής καθιστά εκατοντάδες εποχικούς πυροσβέστες δέσμιους.
Περιγράφοντας την κατάσταση αναφέρει ως παράδειγμα το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, το οποίο θεωρητικά μπορεί να πάει από το ένα σημείο της Κρήτης στο άλλο. Με την υπάρχουσα όμως κατάσταση δεν μπορεί να συμμετέχει σε επιχειρήσεις κατάσβεσης εάν είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων από την έδρα τους. Το ίδιο συμβαίνει και τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες που οι εποχικοί πυροσβέστες μπορούν να εργάζονται μέχρι τις 10 μ.μ
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, το πρόβλημα ανακύπτει κάθε χρόνο. Φέτος όμως η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Πέρυσι για παράδειγμα συμμετείχαμε σε 50 φωτιές και δεν πήραμε χρήματα» αναφέρει.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής ερωτηθείς σχετικά μας είπε ότι «είναι αλήθεια πως οι εποχικοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, διότι δεν έχουν υπογραφεί οι αποζημιώσεις τους. Σε κάποιο μεγάλο συμβάν εάν για παράδειγμα γίνει Κυριακή ή μετά τις 10 το βράδυ δεν μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθειά τους, δυστυχώς».
Ο ίδιος τονίζει ότι δεν αποστέλλονται συμβασιούχοι σε φωτιές που ξεσπούν σε εκτός έδρας περιοχές, ακόμη κι αν εγκυμονεί ο φόβος επέκτασης ή επίτασης του καταστροφικού αποτελέσματος, για να μη δοθούν αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ksipnistere

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777