03 Ιουλίου 2011

Σέιχ Σου: Αν ξανακαεί... πέθανε !!!

«Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, 14 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά, έχει ξαναγεννηθεί. Τώρα χρειάζεται προσοχή, γιατί αν καεί δεύτερη φορά δε θα μπορέσει να αναγεννηθεί. Πέθανε».
Οι δασολόγοι προειδοποιούν για τις παρεμβάσεις, τα έργα, αλλά και τα μέτρα που απαιτούνται αναφορικά με το δάσος του Σέιχ Σου, που κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Την περασμένη Κυριακή, σχεδόν 14 χρόνια μετά την 6η Ιουλίου του 1997, όταν η φωτιά κατέκαψε 17.500 στρέμματα -περίπου το 60% του δάσους του Σέιχ Σου-, σήμανε συναγερμός, όταν περίοικοι ενημέρωσαν την Πυροσβεστική για καπνούς από το δάσος, στο ύψος της οδού Περραιβού στη Μαλακοπή. Επιτόπου έσπευσαν 9 πυροσβεστικά οχήματα, περιορίζοντας τη φωτιά σε μια μικρή έκταση περίπου 100 τ.μ.
Το Σέιχ Σου γλίτωσε, απαιτείται όμως εγρήγορση όλων των φορέων, της Πυροσβεστικής, δασικών υπηρεσιών, εθελοντικών ομάδων και πολιτών, ώστε να μην παραδοθεί ξανά στις φλόγες.
Στο μεταξύ, κάθε χρόνο που περνάει η εικόνα του μεταβάλλεται, καθώς χιλιάδες νέα δέντρα έχουν φτάσει σε ύψος 5 - 15 μέτρων.
«Από την αναγέννηση το 80% προήλθε με φυσικό τρόπο και το 20% με τεχνητή φύτευση. Η φύση λειτούργησε ικανοποιητικά, όχι όμως και οι επιλογές που κάναμε επί πληρωμή, που οδήγησαν σε οικολογική ζημία, με φυτά όπως το κυπαρίσσι Αριζόνας. Σε κάποιες περιοχές το δάσος έχει αρχίσει να εμφανίζεται ξανά, όμως είναι πολύ πυκνό και απαιτούνται καλλιέργειες με αραιώσεις και βελτιώσεις, ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό επανόδου. Επίσης, απαιτείται επί 24ώρου βάσεως προληπτική προστασία από πυρκαγιές, γιατί αν ξαναπιάσει φωτιά θα είναι καταστροφικό», τόνισε ο Θεοχάρης Ζάγκας, αναπληρωτής καθηγητής Δασοκομίας του ΑΠΘ.
«Το Σέιχ Σου παρουσιάζει σήμερα μια καλή εικόνα για περιαστικό δάσος, αν λάβουμε υπόψη και τα υποβαθμισμένα εδάφη. Συντάσσουμε τη διαχειριστική μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση, καθώς πλέον απαιτούνται αραιώσεις και καλλιέργειες, ώστε τα δέντρα που αναγεννήθηκαν να αναπτυχθούν. Αν το προφυλάξουμε, το Σέιχ Σου θα φαίνεται κάθε χρόνο και διαφορετικό και σε λίγα χρόνια θα έχουμε ξανά ένα πυκνό δάσος», δήλωσε ο δασάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Αϊναλής.

Διαβάστε περισσότερα στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Σ.Δ: Η ομάδα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, απ όπου και η παραπάνω φωτογραφία, περιπολεί καθημερινά με 3 μηχανές από την Θέρμη μέχρι το Σέιχ Σου, σε κάθε δασικό δρόμο, σε κάθε μονοπάτι.
Τα άτομα που αποτελούν την ομάδα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" και έχουν την κωδική ονομασία "ΘΗΣΕΑΣ" προέρχονται από την δύναμη των πεζοπόρων της 2ης ΕΜΑΚ και άρχισαν να περιπολούν από το προηγούμενο Σάββατο.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΙΔΙΑ και εύχομαι οι επιτυχίες σας στο δικό μας κομμάτι ,να είναι όπως και της ομάδας "ΔΙΑΣ" της Αστυνομίας


Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777